Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.06.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Vaktimizin çoğunluğunu evde geçirdiğimiz karantina sürecinde pek çok yeni şey keşfettik. Biraz kendimize döndük, yapmak istediklerimize vakit ayırdık ve en önemlisi de bunların çoğunu evde gerçekleştirdik. 


Dönüp baktığımızda ise çok farklı bir gerçekle karşılaştık. Elimizi üstünden biraz olsun çektiğimiz doğa, kendini hızla iyileştirmeye başlamış. Bu durum herkese doğanın ne kadar kıymetli ve özel olduğunu hatırlatmış olmalı ki bu yıl Dünya Çevre Günü’nün teması “doğaya dönüş” olarak belirlendi. 

Birleşmiş Milletler’in 1972 yılında Stockholm’de düzenlediği zirvede alınan kararla her yıl düzenli olarak kutlanan Dünya Çevre Günü’nün asıl amacı ise güncel çevre sorunlarına dikkat çekmek. Bu nedenle “doğaya dönüş” sloganıyla dikkat çeken bu özel günde biz de bundan sonraki süreçte doğaya destek olmak için neler yapılabilir konusunu ele almak istiyoruz. İşte, doğa için yapabileceklerimiz: ​

 doğayı kirletmemek için neler yapılmalı

Fosil Yakıt Kullanımını Mümkün Olduğunca Azaltalım


Bazı kullanım alışkanlıklarını bir anda bırakmak çok zor. Fakat insanların çok az dışarı çıktığı yani fosil yakıtın oldukça az kullanıldığı karantina döneminde Çin başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde hava kirliliği ciddi oranda azaldı. Bu doğrultuda Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin’in açıklamalarına göre havanın kirliliğindeki bu azalmayı sürdürebilmek için petrol kullanılan motorlu araçların kullanımını sınırlamak ve enerji israfının mümkün olduğunca önüne geçmemiz şart. 

Plastik Kullanımı Konusunda Dikkatli Olalım


Günümüzde pek çok hazır yiyecekte, paketli gıdada ya da hijyen ürününde plastik kullanılıyor. Virüs salgınıyla beraber maske, eldiven gibi ürünlerin kullanımının artmasıyla da plastik tüketimi bir hayli arttı. Bildiğiniz gibi plastik, doğada kolay kolay yok olmayan ve yıllarca yaşayan bir madde. Bu nedenle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki çevre kirliliğini azaltmaya destek olmak için plastik tüketimimizi sınırlamamız şart. Mümkün olduğunca cam ürünler tercih etmek, plastik kullanmak gerektiğinde ise plastiğin doğaya karışmasına müsade etmeden dönüştürülmesini sağlamak sorumluluklarımızdan biri olmalı. 

Evsel atıklar ve geri dönüşüm konusunda daha detaylı bilgi edinmek için “Gelelim Asıl Konuya: Evsel Atıkları Nasıl Azaltabiliriz?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yenilenebilir Enerji Konusunu Gündemde Tutalım


Fosil yakıtlardan ve fosil yakıtların çevreye verdiği zarardan bahsetmiştik. Uzmanlar tarafından gerek iklim değişikliği sorunu, gerek farklı canlı türlerinin yaşaması için her ne kadar fosil yakıtların kullanılmaması önerilse de alternatifini bulamadığımız için kullanmaya devam ediyoruz. Fakat yaşadığımız salgın bize gösterdi ki önümüzdeki süreçte doğaya destek olabilmek için yenilenebilir enerjiye yönelmek en önemli çözüm yollarından biri. 

 doğayı kirletmemek için neler yapılmalı

Örneğin hava kirliliğinden dolayı her yıl 7 milyon insanın öldüğünü biliyor muydunuz? Kısacası çözüm için harekete geçmemiz gerekiyor. Bu nedenle birçok ülke yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmaya başladı bile. Biz de mümkün olduğunca güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yeşil enerjilerin kullanım alanlarını keşfederek ve bu konuda yapılan çalışmalara destek vererek yenilenebilir enerji konusunu gündemde tutabiliriz. 

Sonuç olarak kaliteli bir yaşam sürmek ve gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak için doğaya destek olmamız şart. Biz de İş Bankası olarak bu durumun bilincindeyiz ve Maximum TEMA Kart ile ülkemizdeki ağaç dikim faaliyetlerini destekliyoruz. Maximum TEMA Kart ile yaptığınız her alışverişte hiçbir çaba sarf etmeden TEMA Vakfı’na katkıda bulunabiliyorsunuz. Üstelik Maximum TEMA Kart​, doğa dostu Bio Çözünür kart plastiğinden üretiliyor!


​"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​