Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 08.06.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
Kadınlar, günümüzde her alanda başarılı işler ortaya koyar. Yol aldıkları alanda fark yaratan, sahip olduğu güçlü yanları ortaya çıkarıp maddi anlamda doyuma ulaşmak isteyen tüm kadınların ortak paydada buluştuğu tek yer, girişimcilik pozisyonu olur. Kendi adına kurduğu bir iş yerine sahip, tek başına ya da yanında çalıştırdığı kişilerle birlikte çalışan, herhangi bir ürün ya da hizmet üreterek ve aynı zamanda bir malın satışı, dağıtımı, pazarlaması ile depolama faaliyetlerinden sorumlu bir işletmenin organizasyon ve yönetim faaliyetleriyle ilgilenen kişilere girişimci kadın denir. 

Girişimci kadınlar, tarihsel süreç içinde her dönemde değişen koşullara göre farklı şekillerde ekonomik ve finansal faaliyetlere katılım sağladı. Özellikle duygusal zekâyı işinin her aşamasına yansıtan bu girişimciler, girdikleri her iş kolunda başarılar elde eder.

Bir Kadın Nasıl Girişimci Olur?


Girişimci kadınlara destek olabilmek adına sıraladığımız girişimcilik aşamalarını şöyle maddelemek mümkün:

1. İş Fikri Belirlemek: Girişimci kadının pasta yapmak, resim çizmek, dikiş dikmek gibi yetenekleri ile uyumlu olarak hangi sektörde hangi ürünü, satış odaklı olarak üreteceğinize karar vermesi gerekir.

2. AR-GE Çalışması: İş fikrini belirleyen girişimci kadın öncelikle üretim yapacağı alan hakkında ve piyasada bulunan benzer ürünlerle ilgili yeterli bilgi birikimine sahip olmalı. Böylece üretim sürecinde fark yaratarak ürünün daha işlevsel ve ticari olarak kolay satılabilir hale gelmesini en başından sağlamış olur.

3. İş Planı Yapmak: Üretilecek ve satışa sunulacak ürüne karar verdikten sonra yapılacak profesyonel bir iş planı ile sermayeyi ve ileriye dönük hedef bütçesini belirlemek gerek. Bu aşamada, girişimci kadın desteği araştırmaları yapabilir ve en uygun girişimci kadın kredisi alınabilir. Aynı zamanda bu aşamada depolama, kargolama ve müşteri hizmetleri politikası oluşturarak güven sağlayan bir işletme olduğunuzun ilk adımlarını atılabilir.

4. Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın: Sosyal medya üzerinden işletmeye ait bir hesap açabilir, ürün fotoğrafları bu platform üzerinden yayınlanabilir. Bu sayede daha az maliyetle hedef müşterilere kolaylıkla ulaşılabilir.

Girişimci Kadın Olmanın Önemi Nedir?


Kadınlar yıllar boyunca üretimin her aşamasında adım adım bulundu ancak kendi payına düşen finansal kaynağı içerisinde bulunduğu pozisyonların elverişsizliği nedeniyle bir türlü alamadı. Yoksulluktan en fazla etkilenen kesim olan kadınlar, ülkedeki kaynakların gelişimi ile birlikte küçük işletmelere daha çok yönelmiş ve alamadıkları getirilerin peşine ilk olarak sosyo-ekonomik sebepler nedeniyle düşmüş.

Girişimci kadınlar kendileri için iş kurarken aynı zamanda yanlarında çalıştırdıkları kişiler içinde iş imkanı yaratarak istihdam sağlar. Bağımsız olma arzusu, risk alma yeteneği fazla olan girişimci kadınların, iş hayatında yaratıcılığa, esnekliğe, kaliteye odaklanmaya önem verirken, finansal kazanım amaçlarının yanı sıra sosyo-kültürel amaçların gelişimini de destekler. Bu sayede ulusal, bölgesel ve kırsal anlamda ülke kalkınmasına çok fazla katkıları olur. 

Ayrıca gelir düzeyinde artış göstererek, adaletsiz gelir dağılımına ve kadınların her konuda gelişmesine faydalı olur. Böylelikle toplumda kadının konumunun güçlenmesini de sağlar. 
Kadın Girişimci Nedir? Kadınlar için İş Fikirleri 

Girişimci Kadın Olmanın Zorlukları Nelerdir?


Aile hayatı ve işi birlikte yürütmekte ortaya çıkan zorluklar.
Kalıplaşmış sosyal roller.
Yatırımcı bulamamak.
Yeterince ciddiye alınmamak.
Risk almaktan korkmak.
Eğitim yetersizliği.
İş yükü fazlalığı.
Cinsiyet eşitsizliği.
İş gücü piyasasının kadınlara kısıtlı imkânlar sunması.

Girişimci Kadınlar için İş Fikirleri


Ülkemizde girişimci kadın destekleri bir hayli fazladır. Bu sebeple girişimci kadınlar, iş fikirlerini belirledikten sonra gerekli sermayelerini temin edip, iş hayatına kolaylıkla atılabilir. Kadınlar iş fikirlerini belirlerken yapmaktan mutlu oldukları ve aynı zamanda hobilerini ticarete çeviren konularda seçim yapabilirler. Bunlar şöyle sıralanabilir:

El sanatları atölyesi açmak.
Sabun, mum, heykel yapımı.
Butik pastane.
Takı, toka ve aksesuar yapımı.
Terzi, tadilat merkezi.
Sanal mağaza açmak.
Sanatsal tablo yapımı.
Origami tekniği ile oyuncak yapımı.

Girişimci Kadınlar Az Bütçe ile Hangi İşleri Yapabilir?


Günümüzde az bütçe ile yapılabilecek birçok iş fikri var. Bunlardan birkaçına karar verdikten sonra hemen başlayabilir, bazılarına ise konu ile ilgili gerekli eğitimleri aldıktan sonra hayata geçirebilirsiniz. Her şeyden önce işin size uygunluğu anlamanız gerekir. İş başarısı için, yaptığınız işi sevmeniz çok önemli.

İşinizi kurmadan önce sermayeniz yoksa girişimci kadınlara destek paketlerini inceleyebilirsiniz. Bu destekler sayesinde az bütçe ile kendi işinizi kurabilirsiniz. Az bütçe ile yapılabilecek işlere göz atalım:

Bebek/doğum fotoğrafçılığı yapmak için stüdyoya ihtiyaç duymadan az maliyetle bu işi yapabilirsiniz. Çekimleri hastane ortamında yaptığınız için sadece makine maliyeti ile bu işe başlayabilirsiniz.
Evde bulunan mutfak eşyalarınızla sulu yemek, pasta, börek yaparak işletmenizi daha az sermaye ile kurabilirsiniz.
●  Evinizin bir odasını stüdyoya çevirerek ürünlerin fotoğraflarını burada çekip sosyal medya üzerinden işletme hesabı oluşturabilir ve dünyanın her yerine kıyafet satışı yapabilirsiniz.

Kendi İşinizi Nasıl Kurarsınız?


Başarılı bir işletme kurmak için, her girişimci dikkatlice planlama yapmalı. Bu aşamada nakit sermaye kaynaklarını gözden iyice geçirmeli, girişimci kadınlara destek veren yerlerle görüşmeler sağlamalıdır. Bu görüşmeler neticesinde oluşturduğu iş planı ile birlikte nakit ihtiyacı varsa, girişimci kredisi almak, işletmenizin temellerini daha sağlam kurmanıza destek sağlar.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri 
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun 
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan 
tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir 
surette sorumlu değildir."