İşsizlik ödeneği veya işsizlik maaşı olarak bilinen maaş türü sigortalı olarak çalışan ve sonrasında işten ayrılan kişilerin iş bulma süreleri boyunca kendilerine devlet tarafından yapılan yardımdır. Belirli bir süre kapsamında yapılan bu yardım aynı şekilde çalışanın çalışırken yatırılan prim tutarı seviyesi üzerinden hesaplanabilmektedir.
İşsizlik ödenek hakkı 4447 sayılı Kanun kapsamında belirtilmiş olan şartların tümüne uygunluk gösteren kişilerin işsiz kalmaları halinde verilmektedir. İlgili koşulların sağlanması halinde yine belirli bir süre boyunca verilebilmektedir. Buradaki amaç kişinin iş ararken geçireceği işsizlik halinde maddi kaybının veya bir kısmının telafi edilebilmesidir.
Güncel İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
Güncel işsizlik maaşı asgari ücrete yapılan zam sonrasında artmış durumda. 2023 yılının son altı ayında asgari ücret 11,402 TL iken 2024’te geçerli olacak şekilde yapılan zam ile 17,002 TL tutarına yükseldi. Sonrasında ise işsizlik maaşı için de taban ve tavan fiyatlar değişmiştir. Böylece işsizlik maaşı zammı da güncel olarak uygulamaya geçmiştir.
İşsizlik ödeneğinin belirlenmesinde sigortalı olarak çalışan kişinin son 4 aylık prime esas teşkil eden kazancı temel alınmaktadır. Aynı şekilde alt sınır asgari ücretin %40’ı, üst sınır ise %80’i olarak belirlenmiştir. İşsizlik maaşının hesaplanmasında sigortalının çalıştığı maaş, prime esas teşkil eden tutar gibi etmenler söz konusu olduğundan tek bir tutardan bahsetmek mümkün değildir. Bunun yanı sıra en düşük ve en yüksek işsizlik maaşları 2024 itibariyle belli olmuştur.
En Düşük İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
En düşük ya da taban işsizlik maaşı olarak adlandırılan tutar, asgari ücretin %40’ına denk gelir. Buna göre asgari ücret 2024 yılı için 17,002 TL belirlendiğinden eğer çalışan işsizlik maaşını en düşük yani taban oran üzerinden alacaksa 2024 itibariyle 7,940 TL aylık işsizlik maaşı alır.
En Yüksek İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
En yüksek veya tavan işsizlik maaşı da asgari ücretin artışı ile birlikte yükseliş göstermiştir. Bu kapsamda bir kişinin en yüksek tutarda alabileceği işsizlik maaşı 2024 itibariyle 15,880 TL olarak belirlenmiştir.
İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?
İşsizlik maaşı almak için Kanun kapsamında belirlenmiş olan şartlara uyum sağlayarak başvuru yapılması gerekmektedir. İşsizlik maaşı başvuru için şu adımların izlenmesi gerekiyor:
● Söz konusu kişinin hizmet sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvurusu gerekmektedir. Başka bir deyişle 30 günü aşan başvurular -mücbir haller dışında- işleme alınmamaktadır.
● Başvuru için kişiye en yakın İŞKUR birimine veya İŞKUR’un resmi web sitesi olan www.iskur.gov.tr üzerinden başvuru yapılmaktadır.
● Kişinin işten çıkış ve şartlara uygunluğuna bakılarak işsizlik maaşı bağlanmaktadır.
Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?
İşsizlik maaşı alacak olan kişiler ilgili Kanun kapsamında belirlenmiştir. Buna göre işsizlik maaşı alabilecek kişiler şu şekilde sıralanabilir:
● Kendi isteği veya iş tanımına aykırı bir şekilde işten ayrılmamış olmak,
● SGK kapsamında sigorta ve primlerinin eksiksiz olarak yatırılmış olması,
● İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapanlar,
● Hizmet akdinin fesih edilmesinden önceki süreçte kesintisiz 120 gün boyunca çalışanlar,
● En az 600 gün prim ödemesi olanlar işsizlik maaşına başvuru yaparak bu maaştan yararlanabilirler.
İşsizlik Maaşı Şartları Nelerdir?
İşsizlik maaşı koşulları bu haktan yararlanabilmek için önemlidir. Bu kapsamda şartlar şu şekildedir:
● Çalışmakta olduğu yerden kendi istek ve kusuru dışında ayrılmak, başka bir deyişle kişinin keyfi istifası halinde işsizlik maaşı verilmez.
● Çalıştığı yerdeki sözleşmesinin sona ermesi öncesindeki son 120 gün içinde kesintisiz çalışmış olmak,
● Hizmet sözleşmesinin fesih edilmesinden önceki süreçte toplamda 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması, başka bir deyişle en az 600 gündür sigortalı çalışmak,
● İşten ayrılmasını takip eden 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapmış olmak gerekmektedir.
İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
SGK işsizlik maaşı hesaplama kişinin çalıştığı süredeki prim tutarına ve sigortalılık süresine göre hesaplanmaktadır. Öncelikle işsizlik maaşının ne kadar süre ödeneceğine yönelik hesaplama şu şekildedir:
● 600 gün sigortalı olanlar için 180 gün,
● 900 gün sigortalı olanlar için 240 gün,
● 1080 gün sigortalı olanlar için 300 gün süreyle işsizlik maaşı ödemesi yapılmaktadır. Buradaki
tutarlar en az tutarlar olup asgari olarak temel alınır.
Tutarın belirlenmesinde ise sigortalı olarak çalışmış kişinin son dört ayına karşılık gelen dört aylık prime esas kazancı temel alınmaktadır. Günlük ortalama brüt kazancın %40’ı temel alınır ve bu şekilde hesaplama yapılmaktadır. Dolayısıyla kişi 2024 yılında asgari ücret ile çalışıyorsa 666,75 TL’nin %40’ı temel alınarak hesaplaması yapılmaktadır.
Sık Sorulan Sorular
İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?
- İşsizlik maaşı sigortalılık süresine göre ödenmektedir. Bu kapsamda en az 600 gün sigortalı olanlar için 6 ay, en az 900 gün sigortalı olanlar için 9 ay, 1080 gün sigortalı olan için 10 ay ödeme yapılmaktadır.
İstifa Eden İşsizlik Maaşı Alabilir mii?
- İstifa eden kişiler işsizlik maaşı hakkından yararlanamaz.
İşsizlik Maaşı için Nereye Başvurulur?
- İşsizlik maaşı için en yakın İŞKUR şubesine veya İŞKUR’un resmi web sitesine başvuru yapılmaktadır.
İşsizlik Maaşı Almak için Kaç Ay Çalışmak Gerekir?
- İşsizlik maaşı almak için en az 600 gün sigortalı olmak ve işten çıkış yapılan yerde de en az 120 gün boyunca çalışmış olmak gerekmektedir.
“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."