Küresel dünyanın giderek çoğalan insan nüfusu ve bu nüfusa oranla artan tüketim, alternatif yollar aranmasını gerekli kıldı. Yaşamsal döngüde artan talep karşısında üretim faaliyetleri de hızlı bir şekilde artış gösterdi. Bunun sonucunda hammadde kaynaklarının tüketimi konusunda kararlı ve etkili politikalar izlenmesi zorunlu hale geldi. Mevcut kaynakların talebi karşılar nitelikte olması fakat gelecekte oluşabilecek bir hammadde krizinin önüne geçmek için bireylerin döngüsel ekonomi anlayışı edinmeleri önem kazandı.
Tüketim faaliyetlerinde yaşanan bu hareketliliğin en etkili nedenlerinden biri insanların kullan-at düşüncesiyle satın aldığı, başka bir şekilde kullanımı ya da değerlendirilmesi mümkün olmayacağı düşünülen ürünlerdir. Fakat düşünülenin aksine birçok ürün tekrar kullanıma sunulabilir. Tam da bu noktada recycling (geri dönüşüm) ve yazımızda da okuyacağınız upcycling (ileri dönüşüm) önemli bir alternatiftir. Upcycling nedir, çevreye ve bireye faydaları nelerdir birlikte bakalım.
İleri Dönüşüm (Upcycling) Nedir?
Günlük hayatta her birey, pek çok eşya ya da ürünü çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için satın alır ve kullanır. Kullanılan bu ürün ister mobilya olsun ister tekstil ürünü, belli bir kullanım ömrüne sahiptir. En azından üretici ve tüketici açısından üretim amacı doğrultusunda bir kullanım ömrü olduğu düşünülür. Oysaki bu tam anlamıyla doğru değildir. Ömrünü doldurmuş ürünlerin atık tesislerinde toplanıp tekrar kullanıma sunulması gibi, ürünün farklı bir amaçla tekrar kullanımı da mümkündür.
Bu noktada “İleri dönüşüm nedir?” sorusu atık durumundaki ürünlerin birtakım işlem ve uygulamalarla yeniden kullanıma kazandırılması şeklinde cevaplanabilir. Geri kazanım olarak da düşünebileceğimiz ileri dönüşüm, zaten kullanılmış ve yeniden kullanım için tekrar işlenmiş ürünler için geçerlidir. Bu özelliği sayesinde de hem bireyin hem de çevrenin korunmasında önemli bir rol oynar.
İleri Dönüşüm Yapmanın Çevreye ve Bireye Faydaları
Gereğinden fazla tüketim ve tek seferlik ürün kullanımı, fark etmeden çevreye fazlasıyla zarar verilmesine neden olur. İçinde yaşanılan çevrenin bütünlüğünü korumak, devamlılığını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak için atıkların geri kazanılması çok önemli bir unsurdur. Bu noktada yapılabilecek büyük küçük bütün adımlar çevrenin korunmasına katkı sağlar.
En basitinden çöpe atılacak bir ürünün ufak dokunuşlarla farklı bir amaçla tekrar kullanılması hem çevrenin korunmasını hem de bireyin ekonomik açıdan hesaplı olmasını etkiler. İleri dönüşüm ile tekrar kazanılan ürünün, bireyin kendi çabası olması da kişisel bir hobinin ve hazzın anahtarı olarak görülebilir. Bu sayede bireyler bir ürün ortaya koyarak günlük yaşamın stresini de atabilir.
Daha az tüketilen ürün, daha az üretilir. Bu hem doğal kaynakların varlığı açısından hem de tasarruf açısından bireye ve çevreye katkı sağlar. Bununla birlikte üretimde kullanılan enerji, iş ve
su tasarrufu, büyük bir kazanç sayılır.
Upcycling Hakkında Bilinçlenmenin Önemi
Hemen her gün, giydiğimiz tişörtten oturduğumuz koltuğa, cam şişelerden çoraplara kullandığımız ürünlerin ömrünü biraz daha azaltıyoruz. Bunun yerine kullanılmaz duruma gelip atık olarak görülen ürünleri dönüşüme sokarak farklı bir işlevle yeniden kullanıma sokabiliriz. Upcycling (ileri dönüşüm) ölü durumdaki nesnelerin tekrar hayata döndürülmesi işlemidir. Upcycling sayesinde sürdürülebilir ve çevre dostu bir anlayış izleyerek üretilen bir ürünün sürekli kullanımı mümkündür.
Bugün şişe olarak kullanılan bir ürün, gelecekte vazo olarak dönüştürülebilir. Böylece hammaddenin işlenmesi, işlenmesi sırasında harcanan iş gücü ve kaynaklar; işlenen ürünün taşınması ve taşıma sırasındaki yakıt harcaması ve bunun gibi birçok süreç yeni bir ürün için harcanmamış olur. Her anlamda ekonomik ve çevreci bir adım olan upcycling (ileri dönüşüm), tüm insanların benimsemesi ve uygulaması halinde ciddi etki yaratabilir.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.