Çevre ve sürdürülebilirlik açısından etkileyici özelliklere sahip olan hibrit araçlar, daha yaşanılabilir bir çevre için düşük emisyon sunar. Bunu yaparken de performanstan ödün vermez. Gelişen teknoloji sayesinde çok daha verimli bir şekilde çalışan hibrit araçlar, ekonomik ve çevreci bir tercih olarak öne çıkar. Pek çok kullanıcının dile getirdiği ‘’Hibrit araç nedir?’’ ve ‘’Hibrit araba nasıl çalışır?’’ gibi soruları gelin birlikte cevaplayalım.
Son yıllarda çok daha sık bir şekilde duymaya alıştığımız hibrit araçlar , kullanıcıların aklında “Hibrit araba nedir?” gibi soruların oluşmasına sebep oldu. Kelime anlamı “melez”’ olan hibrit kavramı, otomotiv sektöründe elektrikli ve benzinli motorları bir arada barındıran araçları ifade etmek için kullanılır. Sanılanın aksine ilk örneği standart benzinli araçlarla neredeyse aynı tarih aralığında ortaya çıkan hibrit araçlar, artan emisyon ve çevre kirliliği sebebiyle günümüzde hızla yaygınlaşan bir tür haline gelmiştir.
İlk hibrit araba, Avusturya asıllı Alman otomotiv mühendisi Ferdinand Porsche tarafından 27 yaşında yapılmıştır. Ludwig Lohner’le birlikte çalışan ve 1902 yılında “Mixte-Wagen” adını verdiği ilk hibrit aracı tanıtan Porsche, projesinde 4 silindirli bir motora akü, jeneratör ve elektrik motorları ekleyerek, aracın benzinli motoru stop edildiğinde dahi hareketini sürdürmesini sağlamıştır. Bir devrim niteliği taşıyan bu araç, otomobillerin fosil yakıtlara bağımlılığını minimuma indirerek günümüze kadar gelişmiş modellerin ortaya çıkmasına ön ayak olmuştur.
Hibrit Arabalar Nasıl Çalışır?
Aracın performans ihtiyaçlarına en uygun verimi sağlamayı hedefleyen hibrit sistem, farklı kullanım koşullarında uygun motorun harekete geçirilmesine dayanır. Motor güçlerinin optimum düzeyde tutulması sayesinde enerji tasarrufu sağlanır ve emisyon düşer. Hibrit araçların çalışma prensibi, aşamalarıyla birlikte aşağıdaki şekilde daha ayrıntılı açıklanabilir:
● Kalkış: Otomobilin ilk hareket ettiği esnada ve yüksek hızlara geçiş yapılmayan durumlarda, aracın sahip olduğu elektrik motoru kullanılır.
● Seyir Halinde: Sürüş sırasında yüksek hız için elektrik ve benzin motorları bir arada çalışır. Bu durum çok daha efektif bir performans sunarken, azalan yakıt tüketimi sayesinde daha ekonomik bir sürüş deneyimi sağlanır ve daha temiz bir çevre için düşük emisyon üretimi gerçekleştirir.
● Yavaşlama: Aracın yavaşlaması sırasında kullanılan fren, rejeneratif bir şekilde aracın elektrik motorlarının şarj edilmesini sağlar. Bu sayede aracın ürettiği güç boşa harcanmadan değerlendirilir.
● Durma: Araç daha düşük hızlara geçiş yaptığında elektrik motoru tekrar tek başına devreye girer ve araç hareketsiz kaldığında tüm motorlar durur.
Sürüş sırasında hız ihtiyacına göre harekete geçen motorlar, hibrit araçların en efektif şekilde çalışmasına yardımcı olur. Günümüzde gelişen motor teknolojileri sayesinde çok daha verimli hale getirilen hibrit araçlar, fosil yakıt tüketimini en düşük seviyede tutmayı başararak hem doğanın kirlenmesini engellemeye yardımcı olur hem de araç sahiplerinin ekonomik bir deneyim yaşamasını sağlar.
Hibrit Arabalar Nasıl Şarj Olur?
‘’Hibrit araba nasıl şarj olur?’’ sorusu, hibrit araç sahibi olmayı düşünen sürücüler tarafından sıkça dile getirilir. Kendi kendini şarj eden hibrit otomobiller, aracın çalışması sırasında elde edilen motor gücünü ve fren sisteminde oluşan gücü bataryalara aktarır. Bu sayede araçta üretilen tüm güç efektif bir şekilde kullanılır ve geri dönüştürülür. Ayrıca Plug-In adı verilen hibrit araç modelleri, harici bir elektrik kaynağından şarj edilebilir. Çok daha büyük batarya boyutlarına sahip olan Plug-In hibrit araçlar, elektrik gücünü daha uzun mesafeler için harcayabilir.
Siz de hibrit ve
elektrikli otomobiller hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak efektif ve çevreci bir araca sahip olabilir, keyifli bir sürüş deneyimi yaşarken daha yaşanabilir bir dünya için katkıda bulunabilirsiniz. Dünya genelinde hükümetler ve kuruluşlar tarafından yapılan teşvikler, hibrit ve elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasını desteklemektedir. . Siz de İş Bankası tarafından sunulan
çevreci taşıt kredisi sayesinde hayalinizdeki hibrit otomobile kolayca ulaşabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.