Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 29.05.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Plakaların ilgili yönetmelik gereğince belirli kurallara uygun olması gerekir. Örneğin herhangi bir kaza sırasında zarar gören, üzerinde ay yıldız ya da damga bulunmayan plakalar yönetmeliğe uygun değildir. Araç plaka değişikliği noterler aracılığıyla kolaylıkla gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Gerekli belgeler ibraz edilerek başvuru yapılması, plaka değişikliği ücretinin ödenmesi ve gerekli diğer şartların yerine getirilmesi yeterlidir. İşte 2024 yılı güncel araç plaka değişim ücreti ve ilgili diğer detaylar.


Güncel Araç Plaka Değişim Ücreti 2024


2024 yılı için güncellenmiş araç plaka değişim ücreti, noter aracılığıyla yapılan plaka değişimleri için 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir. Araçları için özel plaka talebinde bulunan araç sahiplerinin ödemesi gereken ücretler yıllık olarak belirlenen ücretlerden farklıdır. İstenilen plakanın boşta olup olmamasına göre özel plaka fiyatları değişebilir. Örneğin istenilen plaka sahipliyse plakanın fiyatını sahibi belirler. Ancak herhangi birinin üzerinde değilse fiyat Emniyet Müdürlüğü tarafından belirlenir.

Güncel araç plaka değişim ücretinin yanı sıra plaka yenileme ücreti de araç sahipleri tarafından merak edilir. 2024 yılı için belirlenen tarifeye göre tek plaka basım ücreti 2024 yılı için 195 TL, çift plaka basım ücretiyse 390 TL'dir. Belgelerin eksiksiz şekilde ibraz edilmesi ve araç plaka değişimi veya plaka yenileme ücretinin ödenmesinin ardından işlemler hızlıca tamamlanır.

Plaka Değişim Ücreti Nereye Yatırılır?


Araç plaka değişimi ve plaka yenileme ücreti Şoförler Odası'na yatırılır. 

Araç Plaka Değişimi İçin Neler Gereklidir?


Plaka değişimi genellikle araç satışı sırasında gerçekleşen bir işlemdir. Araç satışı/satın alımı sırasında plaka değişikliği için öncelikle noter görevlisi plakanın değiştirilip değiştirilmeyeceğini sorar. Plaka değişimi yapılacağının bildirilmesinden sonra satış belgesi düzenlenir ve yeni plaka numarası belirlenir.

Eski plaka noter tarafından teslim alındıktan sonra yeni plaka ve gerekli bilgiler ruhsata işlenir. Noterde işlemlerin tamamlanmasının ardından evrakla birlikte Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı en yakın odaya gidilmesi gerekir. Buradan yapılacak yönlendirmeyle plaka basım merkezine gidilir ve yeni plakalar alınır.

Plaka değişiminde mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı,
  • Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi,
  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları,
  • Şoförler Odası'ndan alınan, araç özelliklerine ve araç sahibinin kimlik bilgilerine göre doldurulmuş araç trafik tescil dosyası,
  • Noter satış belgesi ya da geçici tescil belgesi.
  • Plaka değişikliği yapılacak aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu olması veya geçerli muayenesinin olmaması durumunda plaka değişikliği yapılamamaktadır. 

Plaka yenileme sırasında ise şu belgeler istenir:

  • Aracın ruhsatı,
  • Araç sahibinin kimlik belgesinin aslı ve fotokopisi,
  • Aracın ön ve arka plakaları.

Plaka yenilemesi için gereken belgeler hazırlandıktan sonra araç sahibi en yakın notere giderek plaka yenileme talebinde bulunabilir. Ardından noterden aldığı plaka basım belgesi ve araç ruhsatıyla en yakın Şoförler Odası'na giderek plaka basım ücretini öder. Böylece plaka yenilemesi gerçekleştirilebilir.

güncel plaka ücreti

Plaka Değişimi Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?


Tüm motorlu araçların plaka bulundurması zorunludur. Bu nedenle zaman zaman plaka değişimi ve plaka yenileme gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. Plaka değişimi ve plaka yenileme birbirinden farklı işlemlerdir ve bu nedenle de farklı durumlarda gerçekleştirilir. Plaka değişimi ikinci el araç alımları sırasında yapılan bir işlemdir. Ek olarak araç sahibi farklı bir şehre taşındığında meydana gelen bilgi değişimi nedeniyle de plaka değişimi yapılabilir.

Plaka yenilemeyse araç plakalarının hasar görmesi, zamanla deforme olması, yönetmelikle belirlenmiş kurallara uymaması gibi durumlarda yapılır. Örneğin plaka üzerinde yer alan harf karakterlerin kenarında, üstünde, altında, ortasında vida veya vida deliği olma durumu ağır kusur olarak değerlendirilir. Böyle bir durumda plaka yenilenmesi zorunlu tutulur. Aynı zamanda trafik denetimlerinde de yönetmeliğe aykırı plaka bulunduran sürücülere cezai işlem uygulanabilir.

Yönetmelik gereğince kusurlu sayılan plakalar şunlardır:

  • Üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek şekilde müdahalede bulunulmuş plakalar,
  • Üzerinde TR ve ay yıldız şeklindeki hologramın bulunmadığı plakalar,
  • Üzerinde folyo ya da şeffaf örtü bulunan plakalar,
  • Yetkili kurumun onay mührünü bulundurmayan plakalar,
  • APP olarak isimlendirilen, yönetmelikçe onaylanmışın dışında renk ve karakterle basılmış plakalar.

Aracınızın vergi ödemelerini kolayca takip etmek, sigortacılık işlemlerinizi tek bir platform üzerinden pratik şekilde yapmak ve daha pek çok işlem için İşCep Aracım'ı kullanabilirsiniz. Eğer İş Bankası müşterisi değilseniz İşCep mobil uygulaması üzerinden hemen Müşteri Olmak İstiyorum​ diyebilirsiniz.

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.


Etiketler:
Hayata Dair