Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 31.05.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
Merkez Bankası tarafından geliştirilen FAST yani Fonların Anlık ve Sürekli Transferi, anlık para ödeme sistemine yenilikçi bir çözüm sunuyor. Bu yöntem son derece pratik ve kullanışlı olsa da belirli bir üst limitle sınırlandırılıyor. Farklı hesaplar arasındaki para geçişlerini pratik hâle getiren bu yöntemi kolaylıkla kullanabilmek için güncel FAST limiti hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Güncel Günlük FAST Limiti Ne Kadar?


Günlük FAST limiti, transfer edilebilecek maksimum para miktarını ifade eder. Güvenlik nedeniyle FAST işlemlerinde üst limit bulunur. Sistem 8 Ocak 2021’de kullanıma girdiğinde yalnızca 50 TL olan işlem üst limiti kullanıcı talepleri ve para transferi ekosisteminin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak kademeli olarak arttırıldı.

Merkez Bankası tarafından yayınlanan 2 Nisan 2024 tarihli basın duyurusunda (2023 yılında planlanıp FAST katılımcılarına duyurulmuştu) kullanıcıların FAST sistemine gösterdikleri ilgi ve ödemeler sisteminin mevcut ihtiyaçları gözetilerek 4 Nisan 2024 tarihi itibarıyla günlük maksimum FAST gönderim tutarı;

• Para transferlerinde 50.000 TL’den 100.000 TL’ye,
• FAST-TR karekod ile gerçekleştirilecek dinamik doğrulamalı iş yeri ödemelerindeyse 100.000 TL’den 250.000 TL’ye yükseltildi.

Sadece günlük olarak yenilenen bu uygulamada aylık FAST limiti bulunmuyor. Günlük sınırı aşmadığınız sürece bir ay içinde dilediğiniz kadar parayı çeşitli hesaplara aktarabilirsiniz. Para transferi yaptığınız hesap sayısından bağımsız olarak günün farklı saatlerinde para transferi sağlayabilirsiniz.

Hızlı biçimde sonuç almak isteyen kullanıcıların büyük bir kısmı bankacılık uygulamaları üzerinden sadece birkaç saniye içinde FAST işlemini gerçekleştirebilir. Benzer biçimde bilgisayar tarayıcısı üzerinden internet bankacılığıyla FAST talimatı vermek de mümkündür. 

Günlük FAST Limiti Nasıl Artırılır?


Günlük FAST limitinizin ne kadar olduğunu ya da arttırmak için ne yapılması gerektiğini merak etmiş olabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yapılan düzenlemelerle çeşitli standartlara sahip olan FAST uygulamasında limit artırma ya da azaltma özelliği yoktur. Türkiye'deki tüm kullanıcılar gün içinde eşit miktarda nakit parayı çeşitli hesaplara aktarabilir.

Mobil uygulama, internet bankacılığı ya da şubeler üzerinden günlük FAST işlem limitini artırmak mümkün değildir. Günlük sınırdan daha fazla miktarda parayı farklı hesaplara göndermek isteyenlerin alternatif para transferi yöntemlerini kullanması gerekir. 

FAST işlem limitini aşan miktarda para transferi yapmak istediğinizde sistem otomatik olarak bu işlemi durdurur. Paranız hesabınızda kalmaya devam ettiği için herhangi bir kayıp söz konusu olmadan bir sonraki günü bekleyebilirsiniz. Kaç tane hesaba ne kadar para aktarılacağı tamamen kullanıcılara kalmıştır. Dilerseniz tüm limiti tek seferde bir hesaba aktarabilirsiniz. Tam tersi biçimde daha küçük meblağları çok sayıda hesaba bölüştürebilirsiniz.

Güncel Fast Limitleri Ne Kadar 2024 Günlük Fast Limiti

FAST Limiti Ne Zaman Sıfırlanır?


Her gün 23.59'da sıfırlanan FAST limitinizi haftanın her günü dilediğiniz saatte kullanabilirsiniz. Açılımı Elektronik Fon Transferi olan EFT işleminin hızlandırılmış versiyonu olan FAST uygulaması farklı banka hesapları arasında rahatlıkla para aktarılmasını sağlayan güvenli ve hızlı bir yöntemdir. Birkaç saat sürebilen ve mesai saatleri dışında gerçekleştirilemeyen EFT işlemine kıyasla FAST, kolay adres tanımlaması bulunan kişilere 7/24 para transferi yapılmasını mümkün kılar.

Para transferi yaparken yaşanan sorunlardan biri IBAN numarasını sisteme doğru girmek, akılda tutmak ya da birileriyle paylaşmaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Türkiye İş Bankası'nın sunduğu kolaylıklardan yararlanabilirsiniz. Cep telefonu numarası, e-posta adresi ve T.C. kimlik numaranızı sisteme kaydederek IBAN paylaşma derdi olmadan hesabınıza para gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Ticari hesabınıza para gelmesini istiyorsanız vergi kimlik numarasını tercih edebilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilseniz yabancı kimlik numarası üzerinden aynı işlemi yapabilirsiniz.

Acil nakit ihtiyaçlarında yardımınıza koşabilecek FAST işlemi yakın çevrenize ve beraber çalıştığınız kişilere para transfer etmek için işlevsel bir yöntemdir. Hem bireysel hem ticari transferler için kullanılan FAST, işlerinizin yılın her günü ve saati kesintisiz şekilde devam etmesine olanak tanır.

Göndermek istediğiniz para tutarına göre ödemeniz gereken komisyonlar şu şekildedir:

• 0-4.300 ₺ arası için 4.22 ₺
• 4.300-211.100 ₺ arası için 8.44 ₺
• 211.100,01 ₺ ve üzeri için 105.52 ₺

Para transferini pratik, kolay ve kesintisiz hâle getiren FAST 7/24 işlemini güvenli ve hızlı biçimde yapabilmek için Türkiye İş Bankası'nı tercih edebilirsiniz. Eğer hâlâ İşCep'li olmadıysanız İşCep​ uygulamasını hemen indirebilir ya da internet bankacılığından yardım alarak farklı hesaplara para transfer edebilirsiniz. 

İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​