Girişimci; farkı alanlarda belirli bir sermaye ortaya koyarak tüketicilere ürün ya da hizmet sunar. Bu mal veya hizmeti en iyi koşullarda üretebilmek için birtakım bilgilere ve belgelere ihtiyaç duyar. Girişimci katılacağı eğitimler ve alacağı belgelerle, projelerini daha kalıcı ve kârlı şekilde gerçekleştirebilir. Çeşitli eğitimler sonucu sıfırdan bir girişimcilik bilgisi edinebilir. Bu konuda uzmanlaşmak isteyen herkes bazı eğitimlerden geçerek girişimcilik belgesi alabilir. KOSGEB, özellikle bu konuda eğitim platformu üzerinden geleneksel ve ileri girişimcilik eğitimlerini online ve ücretsiz olarak sunar. Bu eğitimi alarak sertifika kazanabilir ve kendi alanınızda daha başarılı işlere imza atabilirsiniz.
Girişimcilik Belgesi Nedir?
Girişimcilik belgesi nedir sorusu; bu konuda atılım yapmayı düşünenler tarafından sıklıkla merak edilir. Girişimcilik belgesi; eğitim sonunda KOSGEB tarafından katılımcılara verilen bir sertifikadır. Yeni bir iş kurarken KOSGEB desteklerinden yararlanabilmek için söz konusu sertifikaya sahip olmak gereklidir. Sertifikalandırılan girişimcilik eğitimleri; KOSGEB e-akademi üzerinden verilir. Tür olarak ise “Geleneksel Girişimcilik Eğitimleri” ve “İleri Girişimcilik Eğitimleri” olmak üzere ikiye ayrılır. İş kurmak isteyen girişimci adayları, ihtiyaç duydukları belgelere, formatlardan birine karar vererek ulaşabilirler.
Girişimcilik Belgesi Nasıl Alınır?
Çoğunlukla iş kurma fikri olan genç beyinler girişimcilik belgesi nasıl alınır sorusunu sorar. Bunun için ilk etapta internet üzerinden başvuru yapılması gerekir. lms.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden e-devlet hesabınız ile giriş yapabilirsiniz. Girişten sonra açılan pencerede “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” ve “İleri Girişimcilik Eğitimi” olmak üzere iki seçenek görünür. Bu formatlardan hangisi size uygunsa seçebilir ve eğitimlere başlayabilirsiniz. Eğitimleri tamamladıktan sonra ise sertifikanızı yine e-devlet hesabınız üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
KOSGEB, 2021 yılında yeni girişimcilere yönelik pek çok yenilik duyurmuştur. En çarpıcı yeniliklerden biri de KOSGEB girişimcilik belgesi alma yolunun uygulamalı girişimcilik eğitiminden geçmesidir. Bu noktada girişimciler, söz konusu belgeyi klasik sınıf ortamının yanı sıra e-devlet aracılığıyla online ortamda alabilir. Türkiye’nin neresinde olursanız olun elektronik aletler ve internet aracılığıyla eğitimleri tamamlayabilir ve girişimcilik belgesine sahip olabilirsiniz.
KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Ne İşe Yarar?
Girişimcilik belgesi ile yapılacak işler çok çeşitli olduğundan KOSGEB girişimcilik sertifikasının beraberinde çok fazla avantajı getirdiği söylenebilir. Girişimcilik eğitiminin tamamlanması ve sertifika alınması ile birlikte KOSGEB, girişimcilere birtakım hibe destekleri sağlar. 50.000 TL olarak bilinen bu tutar, 150.000 TL’ye ulaşabilmektedir.
Girişimcilik Kredisi Nasıl Alınır?
İş kurma fikri olanların en fazla merak ettiği sorulardan biri de girişimcilik kredisi nasıl alınır sorusudur. Girişimcilik kredisine başvuruda bulunabilmek için belli başlı şartlar bulunabilir .
KOSGEB kredileri, yeni iş yeri açmak isteyen girişimcilere birtakım şartlar özelinde hibe ve kredi destek olarak verilir. Girişimcilik kredisi programında amaçlanan, istihdam sorunlarının çözümünde temel faktör olan girişimciliğin desteklenmesidir. Buna ek olarak ekonomik kalkınmanın sağlanması ve başarılı işletmelerin kurulmasını desteklemek olarak öne çıkar. Kendi işinin patronu olmak isteyen kişiler için belli hibe tutarları vardır. Bu kişilere, 50 bin TL hibe ve 100 bin TL ödemeli olmak üzere totalde 150 bin TL’ye varan destek verilir.
Şirket kurulumu için KOSGEB tarafından verilen girişimcilik belgesi azami derecede önemlidir. Sertifika almadan şirket kurulması, bu krediden faydalanamamanıza sebep olabilir. Girişimcilik kredisinde kurulan şirketin ortağı olunabilir. Hissenizin %30 olması bile girişimcilik kredisi için yeterlidir. Bunun yanı sıra kadın girişimcilere %70, erkek girişimcilere ise %60 oranında destek verilir.
Şirketiniz için yaptığınız tüm harcamaların faturalarını edinmeniz fayda sağlar. Yaptığınız harcamaları KOSGEB’e ulaştırarak 2 - 3 ay içinde bu giderleri KOSGEB’den geri alabilirsiniz. Ancak bu geri alma durumuna KDV dâhil olmaz.
Girişimcilik Kredileri için İş Bankası Yanında
Girişimcilik belgesi başvurusu, girişimcilik eğitimi ve sertifika alma aşamalarından sonra iş kurmak isteyenlerin en fazla problem yaşadığı konuların başında sermaye “sermaye yetersizliği” gelir. Bir iş kurarken; yapılan işin gelişimini sağlayan çok çeşitte gider bulunur. Bu giderleri karşılayabilmek amacıyla pek çok kişi iş kurmak için adına kredi çekme yoluna başvurur.
Girişimciler iş kurma kredisi veren bankalara başvurur ve buradan da sermaye gereksinimlerini karşılayarak çok daha kolay iş kurma ve geliştirme fırsatı bulur. Bu bankaların başında ise İş Bankası gelir. İş Bankası, sağladığı ayrıcalıklar ile girişimcilerin yanında olmasıyla dikkat çeker. Farklı girişimcilik kredilerini incelerek kendi projeniz için finansal desteği en pratik ve avantajlı yoldan sağlayabilirsiniz. İş Bankası girişimcilik programları ile hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek hiç de zor değil. İş Bankası üzerinden KOSGEB kredisi alabilir,
girişimci bankacılığı ile finansman desteği sağlayabilirsiniz. Bunun için KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı’na katılabilir, düşük faiz oranları ile projelerinizi hayata geçirebilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.