Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 06.02.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Gıdada, modada ve günlük hayatın her alanındaki hızlı tüketim alışkanlıkları, gezegenimizin kaynaklarını hızla tüketiyor. İşte bu yüzden atıkları geri dönüştürmek ve sınıflandırmak büyük önem taşıyor. Bu yazımızda geri dönüşümün ve atık sınıflandırmanın hem dünyaya hem de işletmenize sağladığı faydalardan bahsettik.

Bugün geldiğimiz noktada günlük hayattaki alışkanlıklarımızı en az atık oluşturacak şekilde değiştirmek kaçınılmaz bir hal aldı. Öyle ki artık bu kişisel bir karar ya da seçim olmaktan çıktı. Devletler yürürlüğe soktukları sıfır atık yönetmelikleri ile bu değişimi zorunlu hale getiriyor. Az atık oluşturmanın yolu ise çürüyen gıdaların, yemek artıklarının, ürün ambalajlarının ve hatta artık kullanılmayan giysilerin doğru sınıflandırılarak geri dönüştürülmesi ve belki de ileri dönüştürülmesinden geçiyor.

Atık Sınıflandırma Nedir?


Atıkların belediyeler tarafından toplanabilmesi ve geri dönüştürülebilmesi için doğru şekilde ayrıştırılmaları büyük önem taşıyor. Katı atıklar oluştukları yere göre yedi alt başlığa ayrılıyor: 

Evsel,

  Endüstriyel,

  Tıbbi,

  Tehlikeli,

  Tarım ve bahçe,

  inşaat ve moloz,

  Özel atıklar.

Elbette günlük hayattaki üretim ve tüketimler sonucunda ortaya sadece katı atıklar değil, sıvı ve gaz atıklar da çıkıyor.

Genellikle ambalajların dahil olduğu bir başka atık sınıflandırma yöntemi ise malzeme cinsine göre sınıflandırmak. Bunlar ise altıya ayrılıyor:

   Kağıt,

   Plastik,

   Cam,

   Ahşap,

   Metal,

   Kompozit atık 

Bu malzemelerin yapıları ve doğada çözünme süreleri farklı olduğundan toplanırken ayrıştırılmaları gerekiyor.

Atık Yönetimi Hiyerarşisi Nedir?


Atık yönetimi hiyerarşisi, üretim veya tüketim süreçleri sonunda ortaya çıkan atıklardan maksimum fayda sağlamaya yönelik bir sistem. Atıklar bu hiyerarşiye göre geri dönüştürüldüğü, ileri dönüştüğü veya imha edildiği takdirde hem çevreye daha az zarar vermek hem de daha sürdürülebilir bir hayat yaşamak mümkün. 

Atık yönetimindeki hiyerarşinin maddeleri en çok tercih edilenden en az tercih edilmesi gereken aşamaya doğru sıralanıyor. Bu aşamalar sırasıyla;

-    Önleme, 
-    Azaltım, 
-    Yeniden kullanım, 
-    Geri dönüşüm, 
-    Geri kazanım, 
-    Geri enerji kazanımı,
-    Bertaraf.

Yani bu hiyerarşi öncelikle atık oluşumunun, sonrasında oluşan atık miktarının ve dolayısıyla fazla üretimin önüne geçmeyi hedefliyor. Mecburen oluşan atıkların kendisinden veya enerjisinden de faydalanıldıktan sonra imha etmek en son seçenek olarak değerlendiriliyor.

Geri Dönüşüm ve Atık Yönetiminin Dünyaya Katkıları


Geri dönüşümün gezegenimiz için en önemli katkısı, fazla üretim ve hızlı tüketimin önüne geçebilmek. Yeni üretimlere gerek duyulmaması, üretim süreçlerinde kullanılan su ve elektrik gibi kaynakların gereksiz tüketilmesini de durduruyor. 

Atık yönetiminin gözle görülen ilk etkisi çevre kirliliğinin azalması olsa da ilerleyen süreçlerde doğal hayatın ve insan sağlığının da iyileştiği görülüyor. 

Hastalık ve enfeksiyonların hem oluşum hem de yayılma hızı çevre kirliliğiyle orantılı olduğundan, çevreyi temiz tutarak bunları en aza indirmek insanlığın elinde.  Solunan havanın ve içilen suyun temizlenmesi de doğru atık yönetimiyle mümkün. 

Atık Yönetiminin İşletmenize Katkıları


Tüm dünyayı etkileyen değişimler aslında hep küçük adımlarla başlıyor. Siz de işletmenizde doğru atık yönetimi yaptığınızda hem finansal hem de çevresel etkilerini görebilirsiniz. Doğru atık yönetimi ile  işletmenizin çevresindeki su ve hava kirliliği de dahil olmak üzere genel çevre kirliliğini azaltabilir ve daha temiz bir alan yaratabilirsiniz. Bu durum aynı zamanda işletmenizin yakınındaki yerleşim alanlarını ve işletmenizde çalışanların sağlığını da doğrudan etkiliyor.

Atık yönetiminin en önemli aşamalarından biri de geri dönüşüm. Özellikle ambalaj atıklarınızın geri dönüştürülmesi ile birlikte üretim maliyetlerinizin de azaldığını görebilirsiniz. Üretim maliyetlerinin azalması uzun vadede karınızı da artırıyor. Ayrıca ürünlerini sürdürülebilir şekilde üreten işletmeler, bu yönelimlerinden dolayı marka değerlerini de hızla yükseltiyor. 
  
Evlerde ve işletmelerde uygulanmaya başlanan atık yönetiminin kısa sürede hayat kalitesini artıradığı tartışılmaz bir gerçek. Günlük alışkanlıkları değiştirmek, geri dönüşüme önem vermek ve daha az tüketmek gezegenimizin geleceği için artık bir lüks değil, önemli bir ihtiyaç.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​


Etiketler:
Kobilere Özel