Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 31.10.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Geçici Pasaport Nedir? Nasıl Alınır ve Hangi Evraklar Gereklidir?​​

Geçici pasaport, tek yönlü bir pasaport niteliğine sahiptir. Kullanımı tek seferliktir ve seyahat sonucunda geçerliliğini yitirir. Pembe renkli olan Geçici Pasaport, pasaportu kaybolan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ya da konsolosluklara başvurmaları ile düzenlenir. Yaklaşık yarım saat içerisinde kolaylıkla çıkarılabilir. “Geçici pasaport alınır mı, kimler geçici pasaport alabilir?” gibi soruların cevabı için yazının devamına göz atabilirsiniz.

​Geçici Pasaport Nedir?

Pasaport, uluslararası seyahatlerde kişilerin kimlik belgesi olarak kullanılan ve kişilerin seyahatlerinde sorun yaşamamaları için gerekli bilgileri içeren resmi bir belgedir. Türkiye’deki pasaportlar, vatandaşların ihtiyaç ve statülerine göre değişkenlik gösterebilir. 
Geçici pasaport, resmi pasaportların kaybedilmesi hâlinde kullanılabilir bir pasaport çeşidi olmasıyla ön plana çıkar. Bir diğer ismiyle pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının konsolosluklar üzerinden alabileceği belgelerdir.

Geçici Pasaportun Kimlere Verildiği
Geçici pasaportlar, pasaportunu kaybeden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ya da pasaportunun süresi dolmuş olan vatandaşlara verilebilir.

Normal Pasaport ile Geçici Pasaport Arasındaki Farklar
Normal pasaportlar ile geçici pasaportlar arasında bazı farklar bulunur. Normal pasaportlar birden fazla sayfaya sahip olurken geçici pasaportlar tek sayfadır. Birden fazla kez ve çeşitli ülkelere giderken kullanılabilirken geçici pasaport çeşitleri tek seferlik ve tek yöne kullanıma uygun olur. Diğer pasaportlar çeşitli kullanım sürelerine sahip olabilir ve bazılarının süresi uzatılabilir. Geçici pasaportlar ise yalnızca 1 aylık kullanım süresine sahip olur.

Geçici Pasaport Nasıl alınır?​

Geçici pasaport alabilmek için öncelikle bulunulan bölgenin sorumluluğuna sahip olan emniyet müdürlüğüne gidilmeli ve kayıp belgesi alınması gerekmektedir. Polis tutanağı ve kimlik belgesiyle gidilen Türk elçiliğinde geçici pasaport için başvuru gerçekleştirilebilir.
 
Geçici Pasaport Başvuru Süreci
Geçici pasaport acil durumlardaki zorunluluklar nedeniyle çıkarıldığı için diğer pasaportlara göre hazırlanma süreci daha hızlı olur. Geçici pasaport başvurusu için öncelikle emniyet müdürlüğüne gidilmeli sonrasında elçilikler ve konsolosluklara gidilerek gerekli işlemler gerçekleştirilmelidir.

Yetkili Kurumlar ve Başvuru Yerleri
Başvuru yapmak için bulunulan ülkenin Türk elçiliklerine gidilmelidir. Polis tutanağı ve kimlik belgesi ile gidilen Türk elçiliklerinde gerekli işlemler gerçekleştirilir. Türkiye Cumhuriyeti yurt dışı temsilciliklerine gidilerek yapılan başvuruların evraklarının teslim edilmesi sonrasında gerekli formlar doldurulur. Başvurunun onaylanması halinde pasaportlar hızlı bir şekilde çıkar.

Başvuru Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Geçici pasaport çıkarma sürecinde bilinmesi gereken bazı şeyler bulunur. Sadece Türkiye’ye tek seferlik giriş hakkı verilen pasaporttur. Başka bir yere giriş yapılamaz ve 1 ay boyunca geçerliliğini korur.
​​


Geçici Pasaport Kullanım Süresi

Geçici pasaportlar, bir aylık geçerlilik süresi ile düzenlenir. Bununla birlikte bazı durumlarda sürelerde esneklik sağlandığı da görülebilir. Seyahat güzergâhındaki ülkelerden en az bir tanesinin daha uzun süreli pasaport taşıma koşulu istemesi gibi durumlarda süresi uzatılabilir. Geçici pasaportlar istisnai durumlarla birlikte en fazla 1 yıl geçerli olabilir.

Geçici Pasaportun Geçerlilik Süresi
Geçici pasaportlar belirli şartlarda çıkartılabilen pasaport çeşitlerindendir. Bu yüzden kullanım süreleri belirli bir zaman aralığı ile sınırlı olur. Pasaportun standart süresi 1 aydır ancak istisnai durumlarda geçerlilik süresi 1 yıla kadar uzatılabilir. Geçici günlük pasaport süreleri de 1 aydan başlar.

Kullanım Süresi Uzatma ve Yenileme İşlemleri
Tek seferlik kullanımlar için verilir ve zorunlu durumlarda çıkarılır. Bu yüzden yenileme işlemi gerçekleştirilemez. Normal pasaportların olmaması halinde çıkarıldığı için yenileme işlemine gerek olmaz. Kullanım süreleri gerekli merciler tarafından uygun görülmesi halinde 1 aydan 1 yıla kadar değişken süreçlerde uzatılabilir.

Geçici Pasaport Kullanımının Sınırlamaları
Süreli kullanım için hazırlandığından normal pasaportlar kadar geniş kullanım alanlarına sahip olmayabilir. Tek yönlü bir pasaport niteliğine sahip olmasıyla diğer pasaport çeşitlerinden ayrılır. Pembe pasaport kişilere dönüş sağlayamaz ve tek yönlü seyahat sonunda geçerliliği biter.

Geçici Pasaport için Hangi Evraklar Gereklidir?

Geçici pasaportlar acil durumlarda çıkarılabilen belgelerdir. Bu yüzden öncelikli gerekliliğe sahip belgeler ile kolaylıkla çıkarılabilir.

Kimlik Belgeleri ve Fotoğraflar
Geçici pasaportun çıkarılabilmesi için nüfus cüzdanının aslı (T.C. Kimlik no’lu – 15 yaş üzeri için fotoğraflı), 6 ay içinde çekilmiş olan 1 adet fonu beyaz olan biyometrik fotoğraf, reşit olmayan kişiler için anne ve babanın muvafakatnamesi, mahcurlar için 18 yaşından büyüklerse vasilerinin kendisi ya da muvafakatnamesi, kaybolmamışsa bir önceki pasaport gerekir.

Başvuru Formları ve Ücretler
Geçici pasaport çıkarılması amacıyla başvuru yapılırken neden geçici pasaport istenildiğine dair bir form doldurulması gerekir. Bu form dilekçede imza (12 yaş altı ve mahcurlarınki gerekmez) bulunması gerekir. İmza atamayan engel sahibi bireyler için ‘imza atamaz’ seçeneği belirtilir.

Geçici Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Geçici pasaport başvurusu yapılırken gerekli işlemlerin tamamlanması ve başvuru süreçlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. 

Online Başvuru ve Randevu Alma
Geçici pasaport ve diğer pasaport işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet adresi üzerinden ya da Alo 199 çağrı merkezi üzerinden randevu alınabilir. Alınan online randevular ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri, İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne gidilir ve başvurular tamamlanır.

Başvuru Sonrası Takip ve Teslimat Süreci
Başvuru işlemlerinin tamamlanmasından sonra takip ve teslimat süreçleri hakkında başvuru yapılan yerler gerekli bilgilendirmeleri sağlayabilir. İşlemlerin takip ve geçici pasaport alımı sürecinin sorunsuz olması için iletişim bilgilerinin doğruluğundan emin olunması gerekir.

Geçici Pasaport Harcı Ne Kadardır?

Geçici pasaport ücreti ve diğer pasaport çeşitlerinin harç ücretleri senelik güncellemelerle değişebilmektedir. Pasaport harc ücreti ödeme​ işlemleri PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ya da Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."​​