En çok vakit geçirdiğiniz ve kendinizi en rahat hissettiğiniz alanlardan biri hiç şüphesiz evinizdir. Evinizde daha rahat olabilmeniz için de ortamın konforunu artıracak işlemler yapmanız gerekebilir. Yaşanılan yerin konforunu artırma yollarından biri sıcak ve soğuk mevsimlere uygunluğunu sağlamaktır. Bu da genellikle ısı yalıtımıyla mümkün olur. Bu yazımızda “ısı yalıtımı ne işe yarar, daire içi ısı yalıtımı nasıl yapılır” gibi merak edilen soruların cevaplarını bulabilir ve ısı yalıtımı hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Isı Yalıtımı Nedir?
Isı yalıtımı; soğuk havalarda soğuğun, sıcak havalarda ise sıcağın eve nüfuz etmesini engellemeye yönelik yapılan işlemdir. Enerji tasarrufu sağlamak ve yaşanılan ortamın konforunu artırmak için ısı yalıtımı, önemli bir role sahiptir. Bu uygulama, enerji tasarrufu sağladığından çevre kirliliğini azaltmada da büyük rol oynar. Siz de hem çevre hem de bütçeniz açısından enerji tasarrufu yapmayı önemsiyorsanız
enerji tasarrufu ipuçları ile maddi tasarruf sağlarken çevre kirliliğinin önüne geçebilirsiniz.
Isı Yalıtımı Ne İşe Yaramaktadır?
Isı yalıtımı, konutta yaşayan bireylere, doğaya ve ekonomiye birçok katkıda bulunur. Yapının ömrünü uzatmak, enerji verimliliği sağlamak, çevre ve ekolojik dengeyi korumak, aile ve ülke ekonomisine katkı sağlamak bunlardan birkaçıdır. Isı yalıtımı, kış mevsiminin dondurucu soğuğunun ve yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağının istenmeyen etkilerini, konut içerisinde en aza indirebilir.
Isıtma harcaması ve soğutma harcaması hususunda %50’lik bir tasarruf sağlamanıza yardımcı olabilir. Evinizde oluşabilecek rutubetin önüne geçebilir ve bulunduğunuz ortamın sağlık koşullarını iyileştirebilir.
Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Isı yalıtımı iç cephe ve dış cephe mantolama olmak üzere ikiye ayrılır. Dış cephe mantolama, yüzey hazırlığıyla başlayan bir süreçtir. Hazırlık sonrası süreçte subasman profilinin yerleştirilmesi, mantolama levhalarının yapıştırılması akabinde bu levhaların dübellenmesi, köşe profillerinin yerleştirilip sıva katmanlarının oluşturulması gibi adımlar izlenir. Son olarak boya uygulaması yapılır ve süreç tamamlanmış olur.
İçten ısı yalıtımı nasıl yapılır sorusu da merak edilenler arasında yer alır. Bunun için de dış cephe yalıtımında uygulanan adımlar izlenir fakat dış cephe mantolamadan farklı olarak kullanılan malzemeler kalınlık, incelik, dekorasyon açısından değişkenlik gösterir.
Daire ve Oda İçi Genel Yalıtım Tavsiyeleri
Ev içi ısı yalıtımı nasıl yapılır ve oda içi ısı yalıtımı nasıl yapılır soruları ayrı ayrı kafa karışıklığına neden olsa da temelinde ikisi için de yapılacak işlem aynıdır. Daire ve oda içi yalıtımlarda genel olarak 1-2 cm’lik yalıtım kullanılır ve çeşitli sıva malzemeleri tercih edilir. Zamanla çatlaklara sebebiyet vermemesi için yalıtım üzerine kullanılacak sıva malzemesinde de kaliteli bir sıva tercih edilmelidir. Genelde yapının kuzey cephesine yalıtım yapmak yeterli bulunur. Bu da tam anlamıyla beklentileri karşılamayan bir yöntemdir. Çünkü bu yöntemle ısı kaçağı oluşabilir. En iyi verimi almak için dört cepheye de yalıtım uygulanmalıdır.
Zemin Isı Yalıtımı Tavsiyeleri
Zemin ısı yalıtımı nasıl yapılır sorusu da ısı yalıtımı yaptırmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir. Bunun için bazı tavsiyelerin göz önünde bulundurulması önemlidir. Böylece daha verimli bir zemin ısı yalıtımı elde edilebilir. Zemin ısı yalıtımında parkenin altında ısı yalıtım şilteleri kullanılabilir. Bunun yanı sıra zeminde mevcut halde bulunan şapların altında da ısı yalıtım bariyeri oluşturulabilir. En iyi sonucu almak için zemindeki yalıtım duvar yalıtımı ile pekiştirilebilir. Böylece duvardan zemine doğru oluşabilecek hava akımının önüne geçilebilir.
Tavan Isı Yalıtımı Tavsiyeleri
Isınan hava yükselir ve tavanda bir yalıtım yoksa ısı kaybı meydana gelir. Bu ısı kaybının önüne geçmek için öncelikle tavan ısı yalıtımı nasıl yapılır sorusunu cevaplamamız gerekir. Tavan ısı yalıtımı alüminyum folyolu cam yünü çatı şiltesi ile yapılır. Bu şilte döşemeye serilerek yalıtım gerçekleştirilir. Tavan yalıtımı esnasında kullanılan şilte herhangi bir şekilde kapatılmamalıdır. Dayanıksız bir malzeme olduğundan dolayı üzerinde baskı oluşturulmamalı ve yük bindirilmemelidir. Folyo yüzeyler sıcak tarafta kalacak biçimde serilmeli ve bu kısmın hava alacak şekilde konumlandırılmasına dikkat edilmelidir. Liflerin içerisinde bulunan hava boşluklarının suyla dolma ihtimaline karşı suyla temas etmemesine özen gösterilmelidir.
Pencere ve Camlarınız İçin Isı Yalıtımı Tavsiyeleri
Başlangıçta “Cam ısı yalıtımı nasıl yapılır?” sorusunu cevaplamak gerekir. Isı yalıtımlı camlar çift cam özelliği olan camlardır ve bu camlar hava geçirgenliğini en aza indirir. Bu camlar sayesinde ısı yalıtımı gerçekleşir. Pencere ısı yalıtımı nasıl yapılır sorusu da bir diğer cevaplanması gerekenler arasındadır. Çerçevelerde gerekli izolasyon yapılarak pencere ısı yalıtımı sağlanabilir. Eğer çerçeve yeterli yalıtıma sahipse ancak cam, çift cam özelliği barındırmayan bir yapıdaysa cam değişikliğine de gidilebilir. Tüm gereklilikler sağlandığı halde hava akışının önüne geçilemediyse pencere montajında sorun olup olmadığı tespit edilmelidir ve gerekirse takozlama uygulanmalıdır. Pencerenin iç kısımlarından kaynaklı sorunların önüne ise izolasyon bantları vasıtasıyla geçilebilir. Tüm bu izolasyon süreçlerinin sonunda yuvanızı istediğiniz ısıda tutabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.