Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 21.04.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
​eSpor, çoğu kişi için yeni bir kavram sayılsa da aslında temelleri çok daha eskiye dayanıyor. Counter-Strike gibi günümüzdeki örneklerine benzer ilk örneklerin 2000’li yıllarda ortaya çıkmaya başladığı eSpor, günümüzde oldukça popüler. Klasik oyun dünyasının aksine oldukça kapsamlı organizasyonlar ve kurallar içeren bu yenilikçi spor dalı, aynı zamanda pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. “eSpor tam olarak nedir? Bir spor dalı sayılabilir mi? Nasıl eSpor oyuncusu olunur?” gibi bu konuya dair en çok merak edilen soruların cevaplarını içeriğin devamında bulabilirsiniz. 

eSpor Nedir?


League of Legends, FIFA, PUBG gibi dünya çapında ün kazanmış belirli oyunların profesyonel liglerde profesyonel oyuncular tarafından oynanmasına eSpor adı veriliyor. Klasik video oyunları oynamakla karşılaştırıldığında eSpor’un en önemli farkı, çok daha geniş kitlelere hitap etmesi. Bilgisayar oyunu oynamakla eSpor organizasyonlarında yer almak arasında okul voleybol takımında oynamakla Avrupa Voleybol Şampiyonası’na katılmak örneğinde olduğu gibi oldukça ciddi fark bulunuyor.  

eSpor’un bu kadar hızlı büyümesindeki en önemli etkenlerin başında, dünya çapında hitap ettiği kitlenin büyüklüğü ve maddi açıdan sağladığı yüksek kazanç geliyor. Örneğin dünya genelinde en çok kazanan eSpor oyuncularından SKT T1 takımındaki Faker’ın yılda yaklaşık 1 milyon USD kazandığı tahmin ediliyor. Türkiye Şampiyonlar Ligi’nde oynayan bir oyuncu ise sadece oyunlardan ayda 15 - 20 bin TL kazanabiliyor. Tüm bunların dışında sponsorluk anlaşmalarından da ekstra ücretler alabilen oyuncuların kazançları ise tahmin edilebileceği gibi kişiden kişiye veya takımdan takıma değişkenlik gösteriyor. ​
espor-nedir 

eSpor Lisansı Nasıl Alınır? 


Bilgisayar ve konsol oyuncuları için profesyonel bir kariyer ve ciddi bir kazanç sunabilen eSpor, özellikle gençler arasında yoğun ilgi görüyor. Ülkemizde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gelişmekte Olan Sporlar kategorisine dahil edilen eSpor faaliyetlerine katılabilmek için tıpkı diğer spor dallarında olduğu gibi lisans almak gerekiyor. eSpor lisansı alma süreci, dikkat edilmesi gereken birkaç adımdan oluşuyor ve bu adımlar ise şöyle; 

T.C. kimlik numarası beyanı, sağlık raporu, tescil fişi ve 2 adet vesikalık fotoğraf edinmek.
 Bu belgeleri ilçe müdürlüğünde onaylatmak ve ardından sicil lisans servisindeki işlemleri yaptırmak.
Belgeler tamamlandığı takdirde başvuru sürecindeki tüm bu işlemleri, menajerler veya veliler de gerçekleştirebilir. 
Oyuncular, lisanslarını ikamet ettikleri şehir dışında diğer şehirlerden de çıkartabilir.

Doktordan alınan sağlık raporunun özellikle dijital oyunlar için alındığının belirtilmesi ve kişinin bu oyunların gerektirdiği fiziki ya da ruhsal kondisyona sahip olup olmadığının tespit edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde aldığınız rapor, bakanlık tarafından geçersiz sayılacağı için lisans sürecinde çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsiniz. ​
espor-spormu 

eSpor Gerçek Bir Spor Dalı Sayılır mı? 


eSpor’un yükselişiyle birlikte en çok konuşulan konulardan biri de bu yenilikçi organizasyonların spor sayılıp sayılamayacağı oldu. Spor, temelde yoğun bir fiziksel aktivite anlamına geldiği için eSpor’un spor sayılıp sayılamayacağı ile ilgili tartışmalar hala devam ediyor. Geleneksel spor anlayışıyla yaklaşıldığında bir spor dalı sayılması pek de mümkün olmayan eSpor, ancak daha yenilikçi bir tutum içerisinde değerlendirildiğinde spor dalı olarak kabul görüyor.

Birbirinden değişik alanlarda olduğu gibi dijital oyun alanında da geçerli olan taksit, puan, indirim ve daha pek çok kampanyayı bir araya getiren Maximum Genç, böylece dilediğiniz e-oyuna cazip fırsatlar sayesinde çok daha uygun fiyatlarla ve özel kampanyalarla sahip olmanızı sağlıyor. İster yalnızca keyifli vakit geçirmek için oyun oynuyor olun, isterseniz eSpor konusunda profesyonel bir kariyer hedefleyin. Amacınız ne olursa olsun siz de Maximum Genç’in E-Oyun Kamp​anyası​​ ile fırsatları kaçırmayın!





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.