Erasmus Nedir? Erasmus için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının iş birliği ile öğrenci ve akademisyenlerin belirli bir süre dahilinde farklı ülkelerdeki üniversitelerde deneyim kazanmasını destekleyen bir projedir. Bireylerin yeni beceriler ve bakış açıları kazanmasını amaçlar ve gelişen bireylerin istihdam olanaklarının artmasını hedefler. Katılımcıların yurt dışında belirli bir süre eğitim almasını destekleyen bu program sayesinde kişilerin kendilerini geliştirebilmeleri için bir alan açılır.
Erasmus Nedir?
Erasmus programı, yükseköğretim kurumları arasındaki iş birliği ile ortak projeler ve eğitimler üretilmesini amaç haline getirir. Avrupa Birliği kökenli bir program olan Erasmus, öğrenci ve personel değişim programlarını kapsar. Bu program ile öğrenci ve personel değişimlerinin yapılabilmesi için karşılık beklenmeksizin mali destek sağlanır. Yalnızca eğitim süreciyle sınırlı kalmayarak öğrenim sonrası dönemler için de avantajlar sağlar. Öğrenciler bu süreçte kazandıkları birikimler ile daha kolay ve hızlı bir şekilde istihdam imkanı elde edebilir.
Avrupa Birliği’nin eğitim, gençlik ve spor gibi alanları kapsayan eğitim, staj ve profesyonel gelişim programı olan Erasmus, Avrupa çapında eğitim, öğretim ve gençlik çalışmalarının modernize edilmesine alan açar.
Erasmus Programı, ilk kez 1987 yılında başlamış ve ilk aşamasında öğrenci hareketliliği üzerine şekillenmiştir. Program zamanla sınırlarını genişletmiş ve öğrenci hareketliliğinin yanında okul eğitimi, mesleki eğitim ve yetişkin eğitimi gibi çeşitli alanları da içine alır hale gelmiştir. Program, 2020 yılı sonrasında genişleyen çerçevesini de simgeler şekilde Erasmus+ adıyla anılmaya başlamıştır.
Kimler Erasmus Programına Başvuru Yapabilir?
Hayatboyu Öğrenme Programı’na dahil olan ülkeler, Avrupa Birliği’ne üye olan 27 ülke, Avrupa Ekonomik alanı üyeleri olan İzlanda, Lihtenştayn, Norveç gibi ülkeler ve AB aday ülkeleri olan Türkiye, İsviçre ve Hırvatistan gibi ülkelerde yaşayan kişilerin uygun şartları karşılaması durumunda Erasmus programlarına başvurmaları mümkündür.
Programa Türkiye’den katılmak isteyen kişilerin sahip olması gereken özellikler ise şu şekilde sıralanır:
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip olunması,
• Başka ülke vatandaşı olanların Türkiye’deki bir okulda, meslek okulunda ya da yükseköğretim kurumunda kayıtlı bir öğrenci olması,
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların Türkiye’de bir işte çalışıyor olmaları ve Türkiye’de yaşıyor olmaları gerekir.
Erasmus Başvurusu Nasıl Yapılır?
Erasmus başvuruları e-Devlet üzerinden kolaylıklar gerçekleştirilebilir. e-Devlet üzerinden Eramus programlarına başvuru yapmak içim şu adımlar izlenebilir:
• e-Devlet internet sitesi üzerinden bilgiler girilir ve sisteme giriş yapılır,
• Sisteme giriş yapıldıktan sonra ana sayfanın üst kısmında yer alan arama butonuna gelinir ve “Erasmus+” veya “ESC Başvuruları” araması yapılır.
• Alana giriş yapıldıktan sonra istenilen bilgiler eksiksiz bir şekilde girilir.
Başvuruları elektronik ortamlar üzerinden yapılmakla birlikte üniversitelerin yönergelerinin ve Erasmus Koordinatörlük’leri ile iletişime geçilmesi gerekir.
Erasmus Başvuru Tarihleri Ne Zaman?
Erasmus tarihleri, bu programdan yararlanmak isteyen birçok öğrencinin üzerinde araştırma yaptığı ve öğrenmek istediği konu başlıkları içinde kendine yer bulur. Erasmus Öğrenci Hareketliliği programı kapsamında öğrenci başvuruları için her yılın Ocak ayının son haftasında ilana çıkılır. Öğrenci başvuruları ise Şubat ayının başında alınır. Gerekli görüşmediği sürece başvurular genellikle yılda 1 kez olmak üzere meydana getirilir. Erasmus süresi 2 ay ile 12 ay arasında kesintisiz bir süreç arasında değişkendir.
Erasmus için Gerekli Evrakları Nelerdir?
Erasmus evrakları, öğrenci hareketliliğinin aksanmadan sağlanabilmesi ve öğrenci ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgi ve belgelerin gerekli kurumlara iletilebilmesi açısından büyük bir önem taşır. Öğrenci hareketliliği programları için istenilen gerekli evraklar şu şekilde olur:
• 3 kopya olmak üzere intibak tablosu
• Öğrenim anlaşması
• Kabul belgesi
• Kimlik fotokopisi ya da ikamet kartı
• Pasaport fotokopisi
• Sağlık bilgileri formu
• Vize fotokopisi
• Gerekli banka euro hesabı
• OLS sınav sonuç belgesi
• Erasmus Subject Area kodları
• Yabancı Dil Sınavı sonuç belgesi
• Transkript
Bunların sonrasında Erasmus Ofisi’ne iletilmesi gereken belgeler ise şu şekildedir:
• Katılım sertifikası
• Erasmus dönem ortalaması gibi bilgiler içeren transkript belgesi
• OLS-2 sınavı sonucu
• Pasaport
• Nihai rapor
• Feedback Formu
• Ayrılış sertifikası
Erasmus Stajı Yapmak Neden Önemlidir?
Erasmus stajı, öğrencilerin mesleki yönden kendilerini geliştirebilmelerini sağlaması, bilgi ve becerilerini artırması açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu staj sayesinde öğrenciler zorlu durumlarla baş edebilme, yeni beceriler öğrenme ve kendini geliştirme gibi çeşitli konularda kendilerini geliştirme imkanı yakalayabilir. Erasmus programları yalnızca kişisel değil aynı zamanda toplumsal gelişmeler için de değerli bir fırsattır. Kültürler arasındaki diyaloğun gelişmesini sağlayan ve yabancı dil gelişimini destekleyen bu programlar sayesinde kişisel ve toplumsal gelişmeler yaşanır.
Erasmus Ödeneği Hibesi Nedir?
Erasmus ödeneği hibesi öğrencilerin seyahat, konaklama ve yaşam giderlerinin karşılanabilmesi amacıyla öğrencilere sunulan maddi desteğe verilen isimdir. Erasmus hibesi, Avrupa Birliği üyesi devletlerin vatandaşları olan öğrencilerle birlikte Türkiye, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn vatandaşlarına verilebilir. Bunun yanında farklı destek seçenekleri ile de Erasmus programlarına katılım sağlamak mümkündür. İş Bankası’nın sunduğu eğitim kredisi avantajları ile ödeme desteklerinin alınması ve unutulmaz bir deneyim yaşamak mümkün olur.
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."