Resmi kurumların ticareti kolayca takip edebilmesi, Türkiye’de ticaretin ihtiyaç duyduğu hibe ve desteklerin sağlanabilmesi için çok sayıda sistem geliştiriliyor. Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen ve e-ticaret yapacak her şirketin ihtiyaç duyduğu Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’nin merkezinde de takip ve istatistiki veri tutulması ön planda.
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını sizin için bir araya getirdik.
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Nedir?
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi, genellikle kısaltması olan ETBİS ile anılıyor. ETBİS, e-ticaret ile ilgilenen şirketlerin kullanımı için Ticaret Bakanlığı tarafından açılmış bir portal. Buraya şirketler, işlemleri ile ilgili bilgilerini giriyor ve e-ticaretle ilgili veriler kolayca toplanıyor. Toplanan veriler de Ticaret Bakanlığı gibi resmi kurumlar tarafından işleniyor. Ayrıca şirketler, Ticaret Bakanlığına kayıtlı oldukları için bilgilerine tüketicilerin ulaşması ve şeffaf bir e-ticaret ortamı oluşması hedefleniyor.
ETBİS’in Önemi Nedir?
ETBİS aracılığı ile birçok veri otomatik olarak derleniyor. Böylece e-ticaret ile ilgili ticari faaliyetlerin istatistikleri tutulabiliyor. Ticaret Bakanlığı da e-ticaret verilerini dikkate alıp stratejik planlar geliştirebiliyor, bu planlar doğrultusunda KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi gibi farklı alanlarda hibeler veya destek programları oluşturabiliyor.
Neredeyse tamamı açıklanan bu veriler tabii ki sadece Ticaret Bakanlığı veya KOSGEB tarafından kullanılmıyor. KOBİ’ler de bu istatistikleri dikkate alıp stratejiler geliştirilebiliyor. Örneğin her yıl, ETBİS İstatistikleri arasında ödeme tercihi tablosu yer alıyor. Burada yer alan verilere göre şirketinize Sanal POS, kapıda ödeme veya havale/EFT gibi farklı ödeme araçlarını ekleyip eklemeyeceğine kolayca karar verebilecek hale geliyorsunuz.
ETBİS Kaydı Nasıl Yapılır?
Şirketiniz halihazırda e-ticaret yapıyorsa veya e-ticaret yapmaya başlayacaksanız ETBİS’in resmi adresinden kolayca başvuru yapabilirsiniz. ETBİS’e kaydolurken sizden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Ancak ilk olarak kimlerin ETBİS’e dahil olması gerektiğini açıklamamız gerekiyor.
ETBİS’e kayıt yaptırması gereken şirketler şöyle:
• Kendi internet siteleri veya mobil uygulamaları ile satış yapan şirketler
• Sanal pazar yerleri
• Yurt dışı servislerinde satış yapan şirketler
Son maddede yer alan şirketler, Türkiye’de kurulmuş ve faaliyet gösteriyorsa ETBİS zorunluluğu bulunuyor. Yurt dışında olup yurt dışına satış yapan şirketler için ise böyle bir zorunluluk yok.
ETBİS’e kaydolurken izlenmesi gereken adımlar ise şöyle:
• ETBİS’in resmi sitesinde “Siteye Giriş” seçeneğine tıkladığınız zaman e-Devlet’e yönlendirileceksiniz. Burada şirket sahibi, e-Devlet profili ile giriş yapmalı.
• e-Devlet girişi yapıldıktan sonra “ETBİS’e Kayıt Ol” seçeneğinin tıklanması gerekiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra tekrar bir ekran ile karşılaşacaksınız.
• Karşınıza çıkan ekranda “Site Ekle” butonuna tıklayıp site bilgilerinizi girmeniz gerekiyor.
• Site bilgileri girildikten sonra “Mal ve Hizmetler”, “Kargo ve Lojistik” veya “E-İhracat İşlemleri” gibi şirketinize dair bir dizi bilgiyi girmelisiniz. Burada hata yapmamaya özel olarak önem göstermeniz gerekiyor.
• Son olarak tüm bilgileri girdikten sonra sitenizin footer denen bölümüne sizinle paylaşılan karekodu eklemelisiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra ETBİS kaydı tamamlanmış oluyor.
Tüm bu adımları tamamlayıp ETBİS entegrasyonunu gerçekleştirdikten sonra herhangi bir sorun yaşamadan e-ticaret faaliyetlerinize devam edebiliyorsunuz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.