Ehliyet sınıfları, ehliyet almayı düşünen pek çok kişinin karşılaştığı bir terimdir. Herhangi bir aracı karayollarında kullanmak amacıyla sahip olunması gereken belgeye, sürücü belgesi ya da ehliyet adı verilir. Ehliyet türleri kendi içlerinde farklı gruplara ayrılır. Ehliyet sınıfının değişmesi, kişinin sahip olduğu sürücü belgesi ile kullanabileceği araçların da değişmesinin nedenidir.
Otomobil Ehliyet Sınıfları Nelerdir?
Eğer bir aracı karayollarında kullanmak, bunun için ehliyet almak istiyorsanız öncelikle kullanmak istediğiniz aracın türüne karar vermelisiniz. Karayolunda ulaşım amacıyla kullanılan, çoğunlukla dört tekerli araçlara araba adı verilir. Bu doğrultuda araba ya da araçların kendi içerisinde farklı gruplara ayrıldığını söylemek gerekir. Herhangi bir ehliyet için başvuruda bulunmadan önce karayollarında kullanmak istediğiniz aracın türünü belirlemeli, bununla birlikte ehliyet sınıflarına göre araç kullanımı hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
B Sınıfı Ehliyet
Maksimum 3500 kg ağırlığında araçları B sınıfı ehliyete sahip olduğunuz takdirde kullanabilirsiniz. Otomobiller ve kamyonetler B sınıfı ehliyet ile kullanılabilecek araçlar arasında yer alır. B sınıfı ehliyet ile kullandığınız araç en fazla 8 yolcu taşıyabilir. Bu kapasiteyi ve 3500 kg ağırlığı geçmemek kaydıyla otomobil ve kamyonetleri karayolunda kullanma iznine B sınıfı ehliyet ile sahip olursunuz.
B1 Sınıfı Ehliyet
Ehliyet sınıfı türü arasında bulunan bir diğer seçenek ise B1 sınıfıdır. Dört tekerlekli hafif motorlu taşıtları kullanmak için ihtiyaç duyulan izin belgesi B1 sınıfı ehliyettir. Bu ehliyet kapsamında kullanabileceğiniz araçlar özel olarak belirlenmiş kriterlere sahip olmalıdır. Bu kriterleri taşıyan dört tekerlekli araçların tamamını B1 sınıfı ehliyete sahip olduğunuz takdirde kullanabilirsiniz.
C Sınıfı Ehliyet
Kamyon kullanmak istiyorsanız sahip olmanız gereken ehliyet sınıfı C'dir. Bununla birlikte C sınıfı araçlarında farklı seçeneklere ayrıldığı söylenebilir. Örneği C sınıfı ehliyet ile yalnızca 7500 kg üzerinde ağırlığa sahip kamyonları kullanabilirsiniz. Fakat CE sınıfı ehliyet alırsanız hem kamyonları hem römorkları kullanabilirsiniz. C sınıfı araçlarla birlikte bütün yarı römork ve römork araçları kullanmanızı sağlayan ehliyet sınıfı CE'dir.
C sınıfı ehliyetler arasında C1 ve C1E ehliyetler de bulunur. Dolayısıyla kamyonet almak için ehliyet almayı düşünüyorsanız öncelikle kullanacağınız kamyonetin özelliklerine hakim olmalısınız.
C1 Sınıfı Ehliyet
Hafif kamyonları kullanmak için ihtiyaç duyduğunuz araç ehliyet sınıfı C1'dir. 3500 ile 7500 kg arasında ağırlığa sahip kamyon ya da kamyon benzeri araçları kullanmak için C1 sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
C sınıf ehliyetler arasında bulunan bir diğer seçenek ise C1E'dir. C1 sınıfı araçlar da dahil olmak üzere 750 kilogramdan daha fazla ağırlığa sahip römorkların kullanılabilmesini sağlayan ehliyet türüne C1E adı verilir.
D Sınıfı Ehliyet
D sınıfı ehliyetler kendi içlerinde farklı seçeneklere ayrılır. Bunların başında gelen D ehliyeti, otobüsleri kullanmak için geçerli olan izin belgesidir. 16'dan daha fazla yolcu kapasitesine sahip otobüsleri kullanmak için D sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
D sınıfında yer alan bir diğer seçenek ise DE ehliyet sınıfıdır. DE ehliyete sahip olursanız yalnızca otobüsleri değil, aynı zamanda her türlü römorku da kullanabilirsiniz.
D1 Sınıfı Ehliyet
D sınıfı ehliyetler içerisinde bulunan bir diğer grup ise D1 sınıfıdır. D1 sınıfı ehliyet, küçük otobüsleri kapsar. Maksimum 16 yolcu taşıyabilecek kapasiteye sahip olan ve 8 metreden kısa otobüsleri kullanmak için D1 ehliyet sınıfına sahip olmanız yeterlidir.
D1 ehliyet sınıfında bulunan bir diğer seçenek ise D1E'dir. Küçük otobüs ve römorklar için alınması gereken D1E, 750 kilogramdan daha fazla römork çekebilmenizi sağlar.
F Sınıfı Ehliyet
Ehliyet sınıfları içerisinde bulunan bir diğer seçenek ise F sınıfıdır. Eğer F sınıfı ehliyete sahip olursanız tarım ve iş makinaları grubunda yer alan araçları kullanabilirsiniz.
Tarım ya da orman içerisinde gerçekleşen çalışmaların daha pratik hâle gelmesi amacıyla kullanılan motorlu araçlara tarım ve iş makineleri adı verilir. Bu araçları kullanmak için F sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir. Eğer F sınıfı ehliyeti sahip olmamanıza rağmen tarım ve iş makinalarını kullandığınız tespit edilirse ceza ile karşılaşırsınız.
Motosiklet Ehliyet Sınıfları Nelerdir?
Karayollarında ulaşım amacıyla kullanılan arabalar pek çok açıdan konforludur. Fakat bu amaçla kullanılan araçların arabalar ile sınırlı olduğunu düşünmek yanlıştır. Tıpkı arabalar gibi ulaşım amacıyla kullanılan ve bir tür ulaşım aracı olarak değerlendirilen motosikletler, kendi içlerinde farklı seçeneklere ayrılır. Bisikletle benzer bir çalışma prensibine sahip olan ancak çok yüksek hızlarla hareket edebilen motosiklet grupları; otomobil ehliyet sınıfı ile değil, motosiklet ehliyet sınıfı ile gruplandırılabilir. Otomobil ehliyetine sahip olsanız dahi eğer motosiklet ehliyetiniz yoksa motor kullanamazsınız.
A Sınıfı Ehliyet
Motosiklet ehliyet sınıfları arasında yer alan A sınıfı, kendi içerisinde iki farklı gruba ayrılır. Gruplandırma yapılırken motor silindir hacmi, güç ve tekerlek sayısı gibi etkenler göz önünde bulundurulur.
A1 Sınıfı Ehliyet
A1 sınıfı ehliyet iki veya üç tekerlekli motosikletler için uygundur. Silindir hacmi 125 cc'yi geçmeyen motosikletleri kullanmak için alınması gereken motosiklet türü A1'dir. Bu ehliyet ile kullanılan iki tekerlekli motosikletlerde güç sınırı 11, üç tekerlekli motosikletler değilse 15 kW'yi geçmemelidir.
A2 Sınıfı Ehliyet
A2 sınıfı ehliyetin A1 sınıfı ehliyetten en önemli farkı motor gücüdür. A2 motor ehliyet sınıfı ile iki tekerlekli motorlarda 35, üç tekerlekli motorlarda ise 15 kW'ı geçmeyen motorlar kullanabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.