Aracınıza atlayıp kendinizi asfaltın özgürlüğüne mi bırakmak istiyorsunuz? Kariyer planlamanızda ilerleyebilmek için araç kullanmaya ihtiyacınız mı var? Belki de acil bir durumda ihtiyacınız olabilir diye araç kullanmayı öğrenmek istiyorsunuzdur. Tüm bunlar için en kısa zamanda ehliyetinizi almanız gerekli.
Ehliyet ya da diğer adıyla sürücü belgesi, karayollarında seyreden motorlu veya motorsuz tüm araçları kullanacak kişilerin araç kullanabilme iznine sahip olduğunu gösteren resmi bir belgedir. İlk bakışta oldukça kolay görünse de sürücü belgesi alabilmek için bazı şartları yerine getirmeniz, gerekli evraklara sahip olmanız ve önemli sınavlardan geçmeniz gerekmektedir. Gelin, ehliyet sahibi olmanız için gereken bütün bilgilere beraber göz atalım.
Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?
Sürücü belgesi alıp karayollarında araç kullanabilmek için öncelikle birkaç şartı yerine getirmeniz gerekir. Bu şartları şöyle sıralayabiliriz:
Yaş
Deneyim Şartı
Öğrenim Şartı
Sağlık Şartı
Sınav Şartı
Adli Sicil Kaydı Şartı
Sürücü belgesi alabilmek için en düşük ehliyet alma yaşı olan 18 yaşını geçmeniz ve öğrenim şartı olarak da en az ilkokul eğitimini tamamlamanız gerekir. Sağlık şartı olarak sağlık ocakları ya da hastanelerden alabileceğiniz sağlık raporunuz bulunmalıdır. Bu sağlık muayenesinde göz sağlığınız, varsa kronik rahatsızlıklarınız ve vücut koordinasyonunuz test edilir.
Ayrıca ehliyet almak için yazılı ve direksiyon sınavı olmak üzere iki sınavı geçmeniz gerekir. Daha sonra sıra adli sicil kaydınızı göstermeye gelir. Çünkü Türk Ceza Kanunu’ndaki 188, 190 ve 191. Maddeler 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu, 4. madde 7. Fıkra 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12. Madde, 2. ve diğer fıkralardaki suçları işleyen kişiler ehliyet alamaz.
Ehliyet almak için gereken son şart ise deneyim şartıdır. Bazı sınıf araçları kullanmak için bazı ehliyet gruplarında deneyim sahibi olmalısınız. Örnek vermek gerekirse; D1E sınıfı ehliyete sahip olabilmek için öncelikle D sınıfı sürücü belgesine sahip olmak zorunludur.
Farklı Araçlar Farklı Ehliyetler
Ehliyet alma işlemleri ve belge hazırlamadan önce ilk yapmanız gereken hangi ehliyet sınıfını alacağınıza karar vermektir. Çünkü her tip araç için farklı ehliyet sınıfları mevcut. Bu sınıflar, yasal olarak hangi araçları kullanabileceğinizi gösterir. Kısaca ehliyetiniz yalnızca belirli bir sınıf araç için geçerlidir. Örneğin; yalnızca araba ehliyetiniz varsa traktör kullanamazsınız. Bu nedenle ehliyet almadan önce hangi sınıftan ehliyet almak istediğinize karar vermelisiniz. Sürücü belgesi sınıfları şöyle sıralanabilir:
Motosiklet Ehliyet Sınıfları: A, A1, A2, B1
Otomobil ve Kamyonet Ehliyet Sınıfları: B, BE
Kamyon ve Tır Ehliyet Sınıfları: C, C1, C1E, CE
Otobüs ve Minibüs Ehliyet Sınıfları: D, D1, D1E, DE
Traktör Ehliyet Sınıfı: F
İş Makinesi Ehliyet Sınıfı: G
Ehliyet için Gerekli Belgeler
Sürücü belgesi almak için gerekli olan sağlık testini tamamladınız, sürücü kursu eğitimini aldınız, sınavları başarıyla geçtiniz, peki ya şimdi ne yapmalısınız? Süreci hızlandırmak için bir an önce ehliyet almak için gerekli evraklar ve bedelleri toplamanız gerekli. Bu evrakları şöyle sıralayabiliriz:
Kimlik Belgesi
Sürücü Sertifikası
Öğrenim Belgesi (Yurtdışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi olması gerekmektedir)
1 adet biyometrik fotoğraf
Kan Grubu Belgesi
Adli Sicil Belgesi
Sürücü Sağlık Raporu
Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli ve vakıf payı
Bu belgeleri tamamladıktan sonra başvurduğunuz sürücü kursundan ehliyetinizi alabilir ve aracınızın özgürlüğüne kavuşabilirsiniz.
Trafikte Güvenliği Elden Bırakmayın
Tüm şartları yerine getirip ehliyetinizi elinize aldıktan sonra kendinize hatırlatmanız gereken tek bir şey var: Trafik kurallarına uymalısınız. Ancak siz kurallara ne kadar uyarsanız uyun, trafikte birtakım problemler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle trafikte hem kendinizi hem de aracınızı güvene almalısınız. Bunun için güvenilir bir trafik sigortasından yararlanabilirsiniz. Trafik sigortası, Türkiye’de trafiğe çıkacak araç sahiplerinin olası kaza durumlarına karşı yaptırması gereken bir sigorta ürünüdür. İş Bankası olarak maddi ve manevi hasarların tazmin edilmesi ve sevdiklerinize ve sizlere daha güvenli bir araç deneyimi yaşatmak için zorunlu trafik sigortası hizmeti sunuyoruz. İş Bankası
Zorunlu Trafik Sigortası’nı yaptırabilir, ehliyetinizi aldıktan sonra trafiğe güvenle çıkabilirsiniz.
Arabanızla ilgili harcama kontrollerinizin tamamı
İşCep'te! MTV ödemelerinizi, trafik cezası ödemelerinizi, HGS yüklemelerinizi ve otomobilinizle ilgili tüm harcamalarınızı takip edebileceğiniz
İşCep Aracım sekmesi ile akıllı telefonunuzda sizi bekliyor.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.