Doğalgaz, günümüzde birçok evin ve işyerinin ısınma, sıcak su, ocak gibi temel ihtiyaçlarını karşılamada kullanılıyor. Büyük şehirlerde yoğun olarak kullanılan doğalgaz artık ufak yerleşim yerlerinde de yaygınlaşmaya başlıyor. Bu durumda sık sık doğalgaz abonelik sistemi ile ilgili araştırmalara yapılıyor ve birçok internet kullanıcısı arama motorlarında “Doğalgaz aboneliği nasıl yapılır?” sorusunu aratıyor.
İş Bankası Blog olarak bu yazımızda, doğalgaz abonelik açtırma süreci ile ilgili merak edilen soruları cevapladık.
Doğalgaz Aboneliği Nasıl Alınır?
Henüz doğalgaz bağlantısı olmayan ve yeni yapılan bir binaya doğalgaz dağıtım şebekesi bağlanması için öncelikle doğalgaz bağlantı sözleşmesi yapılması gerekir. Takiben doğalgaz şebekesinin binanın iç tesisatına bağlanabilmesi için gerekli hat projelendirilmeli, onay ve kontrol işlemleri yapılmalıdır.
Bu işlemler yapılırken EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) tarafından belirlenen Abone Bağlantı Bedeli, sözleşme talebinde bulunan kişiden tahsil edilir. Bu bedelin içerisinde; dağıtım şebekesinin abone iç tesisatına bağlantısı için gereken proje, işçilik, malzeme, kontrol ve onay harcamaları ve sayaç, sayaç bağlantı malzemeleri ve sayaç montaj bedelleri bulunmaktadır. Bu bedel bir defaya mahsus olmak üzere alınır ve servis hattı için çalışmalara başlanması durumunda bedelin iade edilmesi mümkün değildir.
Sokağınızdan doğalgaz hattı geçiyorsa abonelik işleminizi bulunduğunuz bölgeye hizmet veren doğalgaz dağıtım şirket binaları, internet siteleri ya da e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.
Binanızda doğalgaz servis kutusu bulunmuyorsa, bulunduğunuz bölgeye hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketi yasal süre içerisinde servis kutusu bağlantısı sağlayacaktır.
Doğalgaz Aboneliği için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Doğalgaz aboneliği başvurusu yaparken konut ve işyeri için gerekli evraklar farklılık göstermektedir.
Konut doğalgaz aboneliği için gerekli evraklar:
o Nüfus cüzdanı
o T.C. kimlik numaralı resmi kimlik beyanı
o Tapu veya kira kontratı fotokopisi
o Tesisat numarası
İşyeri, resmi kurumlar vb. yerler için gerekli evraklar:
o Nüfus cüzdanı
o T.C. kimlik numaralı resmi kimlik beyanı
o Tapu veya kira kontratı fotokopisi
o Tesisat numarası
o Kaşe
o Vergi levhası fotokopisi
o Ticaret Sicili gazetesinin ilgili sayfasının fotokopisi
o İmza sirküleri ve yetki belgesi fotokopisi
E-Devlet Üzerinden Doğalgaz Aboneliği Yapma
E-devlet üzerinden kolaylıkla doğalgaz aboneliği başvurusu yapabilirsiniz.
Öncelikle e-Devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yapmalısınız.
Önünüze açılan sayfadan “Doğalgaz Dağıtım Şirketlerinin Sunduğu e-Hizmetler” sayfasına gidin.
Doğalgaz abonelik hizmeti almayı planladığınız ili seçin.
Ardından “Bireysel Abonelik Başvurusu” sekmesini tıklayın ve istenilen bilgileri doldurarak başvurunuzu tamamlayın.
Doğalgaz Aboneliği Kaç Günde Açılır?
Başvuru yapıldıktan sonra, bölgenizin bağlı olduğu kurum yetkilileri tarafından doğalgaz sözleşmenizin yapıldığı tarihi takiben 2 – 4 iş günü arasında doğalgazın açılır ve ardından hemen tesisatı kullanabilirsiniz.
Doğalgaz Faturanızı Ev Konforunda Ödeyin
Doğalgaz faturanızı İş Bankası’nın sunduğu kolaylıklarla hızlıca ödeyebilirsiniz. İşCep, Maximum Mobil ve İş Bankası İnternet Bankacılığı platformlarını kullanarak birkaç basit işlemin ardından
doğalgaz faturası ödeme işleminizi rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.
İş Bankası fatura ödeme seçenekleri ile ek hesabınızın kullanılabilir limiti dahilinde Taksitli Ek Hesap kullanarak faturanızı taksitli ödeyebilir veya kredi kartınızla ödediğiniz faturalarınızı sonradan taksitlendirebilirsiniz.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.