Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 13.09.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Dijital ehliyet, araçların takografi cihazları içine yerleştirilen karta verilen isimdir. Dijital ehliyet kartı özellikle ticari araç sürücüleri için önemli bir yere sahiptir. Kamyon, otobüs, tır gibi genellikle ticari amaçlara sahip araçlar da sürücülerin dijital ehliyet başvuru yaparak bu sistemi kullanmaları zorunludur.

Dijital Ehliyet Almak Ne Gibi Faydalar Sağlar?


Dijital ehliyet, ticari araç sürücüleri için önemli ve gerekli belgeler içinde bulunur. Bu konuda ticari araç sürücülerinin bilgi edinmesi oldukça önemlidir. Yolcu ve ticari eşya taşıyan tüm sürücülerin dijital ehliyet sahibi olması gerekir. Bu ehliyet türü, sürücünün kullandığı aracın vites kutusunda yer alan takografi cihazı içine yerleştirilir ya da okutulur. Takograf cihazı sürücülerin denetlenmesini sağlar. Bu cihaz sayesinde sürücünün aracı kullandığı süre ve hız gibi çeşitli bilgiler denetlenebilir. 

Bu ehliyet türünü almak isteyen kişiler dijital ehliyet yaş sınırı kıstasını öğrenmelidir. Dijital ehliyet, yalnızca sürücüler tarafından değil, şirketler ve yetkili servisler tarafından da alınabilir. SRC1, SRC2, SRC3, SRC4, SRC5 belgelerine sahip olan kişilerin de alması mümkündür. Bu belgeleri almak için gerekli yaş sınırına sahip olanlar ehliyeti kolayca edinebilir. Bu durumda SRC belgelerinden birine sahip olunması zorunludur. SRC belgesi alınmadan başvuru yapılamaz.

Dijital Ehliyet Nedir?


Dijital ehliyet, araçların takografi cihazları içine yerleştirilen ehliyet kartına verilen isimdir. Ticari araçlar hakkındaki bilgilerin edinilebilmesi için daha pratik bir yol sağlaması ile son yıllarda ticari araç sürücüleri tarafından sık sık tercih edilir. Dijital ehliyet sisteminin kullanımının zorunlu hale gelmesiyle her geçen gün daha fazla ticari araç sürücüsü bu sisteme geçer. Takograf kartı ve sayısal takograf gibi isimlerle de bilinen dijital ehliyet, sürücülerin çalışma saatlerini, sürüş sürelerini, dinlenme sürelerini ve aracın hızını gösterir. Yasal çalışma sürelerine uyulması için dijital ehliyetin ve takografi cihazının kullanılması ticari araçlar için zorunludur. Yol güvenliğinin sağlanması açısından da oldukça önemlidir.

Dijital Ehliyet Nasıl Alınır?


Dijital ehliyet almak için öncelikle STAUM TOBB’a giriş yapılmalıdır. Sitenin sağ üst kısmında yer alan Kart İşlemleri kısmından ön başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Ön başvuru işlemleri internet sitesi üzerinden olduğu gibi belirlenen merkezlerden de gerçekleştirilebilir. Ön başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra gerekli evrakların belirlenen merkezlerden birine teslim edilmesi gerekir. Ön başvuru işleminden sonra kart basım için hazırlanır ancak basılmaz. Kart basımının gerçekleşmesi için kişinin kart ücretini yatırması ve evrakları teslim etmesi gerekir. İşlemlerin tamamlanmasından sonra dijital ehliyet kartı alınabilir.

Dijital Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır ve Faydaları Nelerdir? 

Dijital Ehliyet Başvurusu için Gereken Evraklar


Kişiler dijital ehliyet alabilmek için önce online başvurularını gerçekleştirir. Online başvuru yapan kişilerin gerekli belgeleri online başvuru aşamasında seçilen merkeze götürmesi gerekir. Kart ücretinin yatırılmasından sonra evrakların teslim işlemi gerçekleştirilebilir. Başvuru sürecinin tamamlanabilmesi için teslim edilmesi ve kişinin yanında bulundurması gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir:

T.C. Kimlik belgesi ve fotokopisi
İmza sirküsü ve fotokopisi
Kart ücretini gösterir dekont
Vergi levhası fotokopisi
Oda kayıt belgesi
Servis yetki belgesinin fotokopisi
Servis kaşesi
Kartın başka bir kişi tarafından alınması durumunda vekâletname

Dijital Ehliyet için Nereye Başvurulması Gerekir?


Başvurular internet sitesi üzerinden ya da kayıt merkezlerinden yaptırılabilir. TOBB’un internet sitesi üzerinden başvurunun ilk adımı gerçekleştirilebilir. STAUM TOBB’a giriş yapıldıktan sonra sayfanın sağ üst kısmında bulunan kart işlemleri bölümüne gidilerek online başvuru yapılabilir. Bu başvuru, başvurunun ilk adımı yani bir ön başvuru niteliği taşır. Başvuru işlemlerinin tamamlanması için gerekli evrakların elden tesliminin yapılması gerekir. 

Online ortam üzerinden gerçekleştirilen başvuru sonucunda kişinin ehliyet alması uygun görülürse kartın basılması sürecine geçilir. Kart basımının gerçekleştirilebilmesi için başvuran kişinin belgelerini teslim etmiş olması gerekir. Başvuruyu kişi birebir kendi yapabileceği gibi başka birine de vekâlet verebilir. Vekâlet için de noter onayı olması  gerekir.

Dijital Ehliyet Harç Ücreti


Dijital ehliyet ücreti yıldan yıla değişkenlik gösterir. Fiyat güncellemesi genellikle yıllık olarak gerçekleşir, bu yüzden yıl boyunca belirlenen fiyat üzerinden dijital ehliyet oluşturma işlemleri gerçekleştirilebilir. Dijital ehliyet harcı, ehliyetin çıkartılabilmesi için gerekli ve şarttır. Ödemenin gerçekleştirilmesinden sonra ehliyetin oluşturulması için gerekli evrakların tesliminin yapılması gerekir. Bu işlemlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasından sonra dijital ehliyet çıkartılabilir. Harç ücreti ile birlikte başvuru sürecinde farklı ödeme kalemlerine ödemelerin gerçekleştirilmesi de gerekli olabilir.

Harç ücretinin yatırılması için öncelikle bir ödeme numarasına sahip olunması zorunludur. Ödeme numarası sisteme giriş yapabilmek için kullanılır. Kayıt merkezi ya da internet sitesi üzerinden yapılan ön başvurunun gerçekleştirilmesinden sonra bu ödeme numarası sistem tarafından işlemi yapan kişiye verilir. Numaraların cep telefonuna gelmesi yöntemleri de uygulanabilir. Ödeme tutarı ve ödeme numarası SMS ile ya da ön başvuru sonrası ekranında görüntülenebilir. 

Ödeme işleminin bu ekran üzerinden ödenebilmesi de mümkündür. Ödeme işlemlerine gidilerek anlaşmalı banka kartları ile ödemenin tamamlanma imkânı bulunur. Bu ödeme TOBB ile anlaşmalı olan banka kartları ile gerçekleştirilebilir.



“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."