Atık Miktarı Çevreyi Nasıl Etkiliyor?
Nüfusun hızla artması, şehirleşme ve tüketim maddelerinin çeşitlenmesi, atık miktarının da artmasına neden oluyor. Belli orandaki atıklar, doğada bir süre sonra temizlenebiliyor. Ama atık sayısı arttıkça doğanın bu konudaki gücü de azalıyor. Biriken atıklar ise ne yazık ki çevreyi olumsuz anlamda etkiliyor.
Çevreyi kirleten atıklar, türlerine göre farklılık gösteriyor. Gaz, sıvı ve katı halde bulunabiliyorlar. Örneğin günümüzün en büyük sorunlarından biri olan plastik atıklar, katı atık kategorisine giriyor. Plastik atıklar o kadar kontrolsüz artıyor ki denizlerdeki güncel plastik oranının 150 milyon tondan fazla olduğu düşünülüyor. Bu da denizlerde yaşayan canlıların yaşamını ve suyun temizliğini olumsuz yönde etkiliyor. Aynı şekilde doğaya atılan plastik maddeler de uzun yıllar kaybolmadığı için toprak kirliliğine neden oluyor.
Sanayi tesisleri, taşıtlar ve diğer alanlarda fosil yakıt kullanımı da gaz atıklarının en büyük sebepleri. Gaz atıkları ise başta hava kirliliği olmak üzere küresel ısınma, bitki örtüsünün zarar görmesi, istenmeyen kokular ve yangınlarla çevreye zarar veriyor.
Sıfır Atık Neden Önemli?
Atık sorununun çevreye ve canlılara nasıl zarar verdiğinden bahsettik. Şimdi ise sıfır atık hareketinin neden bu kadar kritik olduğunu maddeler halinde ele alalım. İşte, sıfır atığın faydaları:
Sıfır atık ile beraber kaynaklar daha verimli kullanılır. - İsrafın önüne geçildiği için maliyetler düşer.
Çevre ve canlılar için riskler azalır.
Ağaçların ihtiyaç fazlası kesilmesi önlenir.
Havaya salınan sera gazı miktarında azalma olur.
Atık depolama alanlarında tasarruf sağlanır.
Geri dönüştürülen her 1 ton cam için 100 litre petrolden tasarruf edilebilir.
Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir gezegen kalır.
Bu noktada sıfır atık konusuyla ilgili ayrıntılı bilgiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yayımladığı
Sıfır Atık Yönetmeliği’nden ulaşabilirsiniz.
Başarılı Sıfır Atık Projeleri Hangileri?
İsrafı azaltmak ve çevreyi korumak amacıyla birçok sıfır atık projesi hayata geçiriliyor. Ülkemizde de 2017 yılından bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri kapsamında “Sıfır Atık” projesi geliştiriliyor.
Bu proje doğrultusunda Afyonkarahisar ilinde bulunan tüm resmi kurumlar projeye tam destek veriyor. İl genelinde Sıfır Atık Bilgi Sistemine kayıtlı kurum sayısının 1541 olduğu biliniyor. Ayrıca Çevre Hizmet Birliği tarafından Afyonkarahisar’daki okullarda sıfır atık ve geri dönüşüm konularıyla alakalı seminerler veriliyor. Atık pil toplama ve atık yağ toplama
konusunda dereceye giren okullar da ödüllendiriliyor.
Bunun yanında Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde de “Kavunda Sıfır Atık” projesi yürütülüyor. Ön fizibilitesi başarılı bulunan proje sayesinde kavundan katma değeri yüksek ürünler elde edebilmenin araştırması yapılıyor.
Çevre Bizim İçin Önemli
Gördüğünüz gibi sıfır atık, üzerine düşünülmesi gereken ve buna yönelik projelerin çeşitlenmesini umduğumuz bir konu. Biz de Türkiye İş Bankası olarak
81 İlde 81 Orman, Cam Geri Dönüşüm ya da
Önceliğimiz Çevre gibi kurumsal projelerimizle tüm canlılar ve çevre için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki hem bugün hem de gelecekte daha yaşanabilir bir dünyaya sahip olmak için vakit kaybetmeden harekete geçmek gerekiyor. Daha temiz ve sağlıklı bir dünya adına geliştirdiğimiz projelerimizin ayrıntıları ve bu konudaki diğer çalışmalarımızı için de
Çevre sayfamıza göz atabilirsiniz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.