Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 06.11.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Yeni bir bebek, doğduğu eve beraberinde neşe ve mutluluk da getirir! Her hareketini, mimiklerini, gelişimini gün geçtikçe heyecanla keşfedersiniz. Tabii bu dönemde masraflar da artmaya başlar. Bez, mama derken bu masraf kalemleri her geçen gün sizi zorlayabilir. 


Devlet de yeni doğum yapan annelerin masraflarına bu dönemde destek verebilmek için onlara yardım yapmayı amaçlar. Bu doğrultuda çeşitli yardımlar organize eder. Yenidoğan çocuk parası yani doğum yardımı da bunlardan biridir. Peki, yenidoğan çocuk parası nedir? Nereye başvuru yapılması gerekir? Bu konuyla ilgili tüm detayları yazımızda keşfedebilirsiniz.

Yeni Doğan Çocuk Parası Nedir?


Yenidoğan çocuk parası; doğum yapan “tüm” annelere Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bir yardımdır. Önceden de belirttiğimiz gibi bu yardımdan tüm doğum yapmış anneler faydalanabilir. Peki, yenidoğan çocuk parası ne kadar? 

Yenidoğan çocuk parasının miktarı, doğan çocuğun sayısına göre değişiklik gösterir. 2020 yılına ait yeni doğan çocuk parası miktarları ise aşağıdaki gibidir: 

İlk çocuk için 300 TL.
İkinci çocuk için 400 TL.
Üç ve daha fazla çocuk için 600 TL.

Çocuk Parası Alabilmek İçin İstenen Şartlar Nelerdir? 


Bu yardımdan, çalışan ya da çalışmayan tüm annelerin faydalanma şansı bulunsa da devlet annelerden bazı şartlar ister. Bu şartları ise aşağıda bulabilirsiniz: 

Doğum yapan kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da mavi kart sahibi olması gerekir. 
Yardım almak için annenin bizzat başvuru yapması şarttır. 
Bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra yapılan doğumlar için geçerlidir. 
Ölü olarak gerçekleşen doğumlarda bu yardım yapılmaz. 

Yenidoğan Çocuk Parası Başvurusu Nasıl Yapılır? 


Bu yardımı alabilmek için öncelikle ailenin ilgili nüfus müdürlüğüne gidip çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi’ne (KPS) kaydettirmesi gerekir. Sonrasında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan dilekçe eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmalıdır. Bu dilekçenin adı Doğum Yardım Başvurusu Dilekçesi’dir. 

Dilekçeyi doldurduktan sonra başvurunuzu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapabilirsiniz. 

Yenidoğan Çocuk Parası Başvuru Sonucu Nasıl Sorgulanır?
bebek anne kucağında                 

Doğum parası nakit olarak alınan bir yardımdır. Bu yardım, başvuru yapılan ayı takip eden bir sonraki ayın 25. gününe kadar anne adına PTT hesaplarına yatırılır. Böylece herhangi bir bankaya gitmeye gerek kalmadan yardıma ulaşmış olursunuz. 

Bu konuda yaptığınız başvurunun kabul edilip edilmediğini ya da paranın yatıp yatmadığını kontrol etmek için ise bizzat hak sahibi olarak; 

En yakın PTT şubesine gidebilir, 
E-Devlet Kapısı üzerinden online sorgulama yapabilir,
Telefon ile 444 1 788 numaralı PTT Müşteri Hizmetlerini arayabilirsiniz. 

E-Devlet Kapısı ile Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır? 


E-devlet Kapısı  üzerinden sorgulama yapabilmeniz için Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Doğum Yardımı Başvuru Sorgulama ekranından kimlik doğrulaması yapmanız gerekir.
Kimlik doğrulaması yapabilmek için ise sonra E-Devlet şifresine ihtiyaç vardır.
E-devlet şifreniz yoksa İşCep’e şifrenizle giriş yaparak başka bir şifre girişine gerek kalmaksızın e-Devlet Kapısı’na hızla ve kolayca ulaşabilirsiniz. İşCep’iniz yoksa hemen indirebilirsiniz​.  

Verdiğimiz bilgilerle doğum parası başvurusu yapmak isteyen anne ve babalara yardımcı olduğumuzu umuyor, size ve çocuğunuza sağlıklı bir hayat diliyoruz!

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.