Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.07.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen çiftçilik belgesi, çiftçilerin kayıt altına almasını amaçlar. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kaydolan çiftçiler, çiftçilik belgesi sayesinde devlet tarafından verilen destek ve hibelerden yararlanma şansı da elde edebilir. 


Devlet tarafından verilen yardımlardan faydalanma konusunda önemli ve gerekli olan çiftçilik belgesi, belirli yol ve yöntemler ile alınır. Bunun için öncelikle başvuruda bulunmanız gerekir, başvuru e-Devlet ve İlçe Tarım Müdürlükleri aracılığıyla yapılır.

Çiftçilik Belgesi Nedir?


Tarımla uğraşan üreticilerin çiftçiliği meslek olarak icra ettiklerini kanıtlar nitelikte, resmî bir belge olan çiftçilik belgesi; ziraat odaları tarafından verilir. ÇKS olarak da bilinen ve resmî belge niteliği taşıyan bu belgenin en önemli özelliği, çiftçiliği yalnızca meslek olarak icra eden kişilere verilmesidir.

Çiftçilik belgesi aldığınız takdirde devlet tarafından çiftçiler için özel olarak verilen yardım ve hibelerden faydalanabilirsiniz. Bunun yanında İş Bankası tarafından sunulan çiftçilere özel kredi kartı ve kredi imkânlarından da yine bu kart aracılığıyla yararlanmak mümkündür.

Söz konusu bu yardım ve hibelerden yalnızca çiftçiliği meslek olarak icra eden kişilerin faydalanabilmesi amacıyla oluşturulan çiftçilik belgesi, belirli bir başvuru sürecine sahiptir. Başvuru sürecini başarıyla tamamladığınız takdirde çiftçilik belgesine sahip olursunuz. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulmuş bir belge olan ve Türkiye’de çalışan işçilerin kayıt altında tutulmasını sağlayan çiftçilik belgesi, sahibine pek çok avantaj sağlar. 

Çiftçilik Belgesi Nasıl Alınır?


Çiftçilik Belgesi başvuru, iki farklı şekilde gerçekleşebilir. Bunlardan ilki, e-Devlet sistemi üzerinden başvuruda bulunmaktır. Bir diğer yöntem ise Çiftçi Kayıt Sistemi Başvuru formunu internet üzerinden doldurduktan sonra İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim etmektir. Her iki yöntemde de gerçekleşen başvurular kayıt altına alınır ve incelenir. 
Eğer başvurunuzu Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden formu doldurduktan sonra İlçe Tarım Müdürlüklerine elden teslim ederek yapacaksanız, öncelikle kayıt işleminizi gerçekleştirmeniz gerekir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

1. Çiftçi sistemine kayıt üç farklı şekilde gerçekleşebilir. Arazi sahibi, araziyi kiralayan kişi ya da arazisi birinci dereceden yakınlarını ait olan kişi başvuru yapabilir. 
2. Arazi sahibi başvuru yapacaksa kimlik bilgilerini beyan ederek tapu fotokopisini çekmezse, fotokopi il Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğüne giderek aslına uygun kaşesi bastırmalıdır. 
3. Eğer başvuru arazi kiralayan kişi tarafından yapılacaksa kira sözleşmesi yapılmalıdır. Arazinin büyüklüğü 100 dekar üzerinde ise noter onaylı kira sözleşmesi gerekir.

Çiftçilik Belgesi Nedir? 

Çiftçilik Belgesi Almak için Gereken Evraklar?


Çeşitli avantajları sebebiyle çiftçiler tarafından ilgi gören Çiftçilik Belgesi evrak dokümanı, resmî belge niteliği taşır. Bu sebeple çiftçilik belgesine sahip olmak isteyen kişilerin karşılaması gereken bazı şartlar ve başvuruda bulunurken sunmaları gereken evraklar vardır. Çiftçilik belgesi almak için gerekli evrak ve belgeler aşağıdaki gibidir:

Çiftçi kayıt formu
Tüzel kişilerden ticari sicil gazetesi imza sirküleri ve yetki belgesi
T.C. kimlik numarasını gösterir bir şekilde nüfus cüzdanı fotokopisi
Tarım yapılan alan kira ise kira kontratı
Var ise başvuru sahibinin vergi numarasını gösteren belge
Kendi arazisi üzerinde tarım yapıyorsa kişinin kimlik fotokopisi, başkasının arazisi ise arsa sahibinin kimlik fotokopisi
Tarla, bağ, bahçe vasıflı mülk ya da kira tapusu fotokopisi
Ekili alanların muhtar tarafından onaylı formu (C formu)
Kullanılan arazi her kimin üzerine ise o araziye ait tapu kadastrodan alınacak tapu kayıt örneği
Çiftçi belgesi örneği
Döner sermaye yardım belgesi
Taahhütname 

Belgelerden herhangi birinin eksik olması durumunda çiftçilik belgesi almak için gerekli şartlar karşılanmamış sayılır. Eğer daha önce Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kaydolduysanız talep edilen belgeler değişir. Bu durumda gerekli olan evraklar aşağıdaki gibidir:

Çiftçi kayıt formu
Çiftçi kayıt sistemi başvuru dilekçesi
Çiftçi belgesi örneği
Geçmiş dönemlerde beyan edilen hisselerde değişiklik olmuşsa bunu gösterir onaylı tapu fotokopileri.

Çiftçilik Belgesi Almanın Faydaları Nelerdir?


Çiftçilik belgesi, tarım ile uğraşanlara bir dizi faydalar sunar. Dolayısıyla Çiftçilik Belgesi çıkarma çiftçilerin hem mesleklerini resmî statüye çıkarma hem de finansman aracılığı sunmak açısından önemli yararlar sunar. Çiftçilerin mesleklerine özel ayrıcalıklardan yararlanabilmelerini sağlar.  Çiftçilik belgesinin sunduğu avantajlar şu şekilde sıralanabilir:

Ekim ve hayvancılıkla uğraşan kimseler, devletin çiftçi projeleri kapsamında verdiği hibelerden yararlanabilir. 
Bağ-Kur üzerinden emekli olabilir. 
Üretimini gerçekleştirdiği tarım ürünlerinin nakliyesi için gereken Müstahsil yol belgesini alabilir.
İş Bankası tarafından sunulan, çiftçilere özel tahsis edilen ve esnek vade sunan İmece Kart almanızı sağlar. Böylece çiftçilik için gerekli olan finansman desteğini sağlayabilirsiniz.

Çiftçilik Belgesi Alma Şartları Nelerdir?


Çiftçilik Belgesi şartı, bu belgenin yalnızca çiftçiliği meslek olarak yapanlar tarafından alınmasını sağlar. Çiftçilik belgesini almak için en önemli nokta aktif şekilde çiftçilik yapılmasıdır. Bu durum, belge ile kanıtlanmalıdır. Hatta tarımla uğraşıyorsanız kendinize ait arsanın tapusu veya kiraladığınız arsanın kiralama belgeleri sunulmalıdır. Hayvancılık ile uğraşanlar ise kendilerine ait olan hayvanların belgelerini ibraz etmek zorundadır.

Belgelerin tamamı eksiksiz şekilde teslim edildikten sonra yapılan başvuru süreci herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde olumlu şekilde sonuçlanır. Belgeyi almak için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu ücret, arazi ve hayvan sayısının büyüklüğüne göre değişebilir.

 

“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."


Etiketler:
Çiftçilik