1. Öğretim Harç Öder mi?
2012 yılında alınan kararla 1. öğretim harç ücreti kaldırılmış olsa da her sene üniversiteye yeni başlayacak olan öğrencilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alır. “1. öğretim harç öder mi?” sorusuna “Hayır” yanıtı verilse de istisnalar vardır. Birinci öğretim harç ödemesi hakkında tüm merak edilenleri ve bilmeniz gerekenleri yazımızda bulabilirsiniz.
1. Öğretim Harç Ücretleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar” Resmi Gazete’de yayımlanmış, bu anlamda, normal eğitim süresi içindeki 1. öğretim harç ödememe durumunun devam ettirilmesine karar verilmiştir.
Devlet üniversitesine giden birinci öğretim üniversite öğrencileri normalde harç ücreti ödemese de bunun için program süresinin aşılmaması gerekir. Girdiği bölüme göre 2 yıl, 4 yıl, 5 yıl, 6 yıl okuyan bir öğrenci bu yıllar tamamlanana kadar harç yatırmak zorunda değildir. Fakat programın eğitim süresi aşıldığı andan itibaren her dönem için üniversitenin belirlediği tarihler arasında 1. öğretim harç taksidi ödenmelidir.
Örneğin, bir lisans öğrencisi 4. yılını tamamladığında eğer alttan dersleri olduğu için okulu uzatırsa güz ve bahar döneminde harç taksiti öder. Sadece güz döneminde okul uzadıysa ilk taksiti yatırıp dönem sonunda mezun olabilir. Bu durumda ikinci taksitin ödenmesine gerek yoktur. İkinci dönem dersleri varsa dönem başlamadan önce 2. harç taksitini de ödemelidir.
2023-2024 yılında devlet üniversitelerinin harç ücretlerine %40 zam yapılması endişe yaratsa da bu öğrencilere yansıyan bir durum değildir. Devlet, 1. öğretim öğrenci harçlarını hazine bütçesinden karşılar ve normal eğitim süresi içindeki birinci öğretim öğrencileri durumdan etkilenmez. Bu durumda zamlı ödeme yapacak olanlar dönem uzatan birinci öğretim, ikinci öğretim, uzaktan eğitim öğrencileridir.
1. Öğretim Harç Ücreti Ne Zaman Ödenir?
Devlet üniversitelerinin akademik takvimleri birbirinden farklı olduğu için harç ödeme zamanları aynı değildir. Tüm Türkiye’deki üniversiteler için ortak bir harç ödeme tarihi bulunmaz. Bu nedenle kayıtlı olduğunuz ya ya da yeni başlayacağınız üniversitenin 2023-2024 yılı akademik takvimini inceleyerek harç ücretlerinin hangi tarihlerde yatırılması gerektiğini öğrenebilirsiniz. Bazı üniversiteler harç ücretleri için ödeme tarihini uzatabilir ya da zamlı olarak ek ödeme tarihleri açıklayabilir. Üniversite harç ödeme ile ilgili bunlara dikkat edebilirsiniz:
• Üniversitenin harç ödeme tarihi kaçırıldığında eğer telafi etme durumu yoksa o dönem öğrencilik haklarından yararlanılmaz.
• Üniversitelerin mevzuatına ya da çıkarılacak yasalara göre öğrenci sayılma durumu değişebilir.
• Okul taksitleri için ödeme tarihlerini üniversitenin resmî sitesinde yayınlanan duyurulardan ya da akademik takvimden takip etmek mümkündür.
• Üniversiteye göre harç ödenmesi gereken banka ve yöntemler değişebilir.
1. Öğretim Harcı Nasıl Ödenir?
Üniversiteye başladıktan sonra yıllarca harç ödemeyen bir öğrenci dönemi uzadığında bunu nasıl yapacağını bilemeyebilir. Tüm üniversitelerde harç ödeme tarihleri değişken olsa da ödeme şekli benzerdir. Harç ödemelerini nasıl yapabilirsiniz?
• Harç ödeme tarihi, anlaşmalı bankalar ve öğrenci numarası bilgisini öğrenmelisiniz.
• Banka ATM’si, internet şubesi, mobil uygulama ya da banka şubesinden ödeme yapabilirsiniz.
• Ödeme yaparken TC kimlik numarası, öğrenci numarası, okul adı gibi bilgileri kişisel olarak seçmelisiniz.
• Parayı yatırdıktan sonra okulun öğrenci sistemine giriş yapıp harcın ödenip ödenmediğini kontrol etmelisiniz.
İşCep uygulaması üzerinden anlaşmalı üniversitelerin okul harçlarını yatırabilirsiniz. “Ödemeler > Eğitim Ödemeleri” aşamalarını izleyerek kendi numaranıza özel çıkan harç tutarını ödeyebilirsiniz. Üniversiteye ilk kez başlıyor ya da dönem uzadığı için burs – kredi alamıyorsanız da üzülmeyin İş Bankası yanınızda!
Kreşten yüksek öğretime kadar eğitimin her aşamasında kullanabileceğiniz
eğitim kredisi ile ekonomik açıdan zorluk çekmeden derslerinize odaklanmak için şimdi avantajlı seçenekleri inceleyin.
İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.
“Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri
tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun
olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir."