Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 02.07.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

​Rekabetin fazla olduğu iş dünyasında, sizi ön sıralara taşıyacak önemli etkenlerden birisi de hazırladığınız özgeçmişinizdir. Başvuru yaptığınız alana veya işe göre doğru hazırlanmış bir özgeçmiş, çoğunluktan sıyrılarak hayalinizdeki işe kavuşmanızı sağlayabilir.


Peki, iyi ve doğru hazırlanmış bir özgeçmiş nasıl olmalı? 


Günümüzün teknolojik gelişmeleriyle birlikte artık özgeçmişler daha ziyade firmaların bu amaçla oluşturdukları başvuru sistemleri ve kariyer siteleri üzerinden işverenlerle paylaşılmakla birlikte, gerek kendiniz özgeçmiş oluşturmak istediğinizde gerekse de bu siteler üzerinden bilgilerinizi doldururken bilmeniz gerekenleri, İş Bankası blog olarak bu yazımızda derledik.

Kendinizi İşverenin Yerine Koyun


Özgeçmişinizi hazırlarken öncelikle kendinizi işverenin yerine koyun. Çok yoğunsunuz. Gün içerisinde işte geçirdiğiniz her dakika oldukça kıymetli ve birçok sorumluluğunuz var. Bu noktada özgeçmişleri incelemek için ne kadar kısıtlı bir zamanınız olacağını düşünün ve tüm özgeçmişinizi bu bakış açısıyla oluşturun.

Özgeçmişinize Ön Yazı İle Başlayın


Önyazı, işverenin sizinle ilgili az zaman harcayarak fikir sahibi olabileceği alandır. Bu alanı olabilecek en efektif şekilde kullanmalı ve özgeçmişinizde yer alan temel bilgileri tekrarlamaktan ziyade, işverenin sizinle ilgili bilmesini istediğiniz, ilgisini çekebilecek detayları düşünerek yazın.

Örneğin; bu işi neden istediğinizi ya da başvurduğunuz pozisyonun neden size uygun olduğunu ön yazı bölümünde kısa, net ve etkili bir şekilde anlatabilirsiniz. Böylelikle işverenin gözünde olumlu bir imaj çizebilirsiniz. Ancak abartılı anlatımlardan ve öznel cümlelerden uzak durmanızda ve pozisyona uygunluğunuzu tecrübelerinizle ve somut örneklerle anlatmanızda fayda var.

Taslağınızı Doğru Oluşturun


Özgeçmişinizi oluşturmaya başlamadan önce tecrübelerinizi, katıldığınız eğitimlerinizi, sertifikalarınızı ve katkıda bulunduğunuz projelerinizi önem ve niteliklerine göre kronolojik olarak sıralamanız, özgeçmişinizi hazırlarken oldukça rahat etmenizi sağlayacaktır. Amacınız özgeçmişinizi dolu olarak göstermekten ziyade başvurduğunuz ilanla örtüşmesini sağlamak olmalı.  

Ana başlıklarınızı aşağıdaki gibi düzenleyebilirsiniz.

Kişisel bilgiler ve iletişim bilgileri
Eğitim ve nitelikler- Deneyimler
Sertifikalar
Referanslar
Hobiler

Özenli Hazırlanmış Bir Özgeçmiş Sunun


Başarılı bir özgeçmişte tüm bilgiler düzenli, sade ve kolay okunabilir şekilde olmalıdır. Metindeki tüm yazılar aynı fontta yazılmış ve yazı aralıkları eşit mesafede düzenlenmelidir. 

Özgeçmişinizi Sadeleştirin ve Pozisyona Göre Özelleştirin


İlanla örtüşmeyen ve çok fazla bilgi içeren bir özgeçmiş sunmanız, olumlu etki yaratmak yerine sizin için dezavantaj yaratabilir.

Bu sebeple özgeçmişinizi oluştururken gerçekten sizin için önemli olan ve kariyerinizde fark yaratan adımları ekleyin. Yıllar önce çok kısa süreli çalıştığınız işler ya da tamamladığınız ancak günümüz koşullarında fark yaratmanızı sağlamayacak sertifikalar özgeçmişinizde kalabalık bir görüntü oluşturmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bu detaylardan mülakata çağırıldığınızda da bahsedebilirsiniz.
 
Genel bir formatta hazırladığınız özgeçmişinizi farklı pozisyonlara başvuru yaparken tekrar inceleyerek gerekli alanlarda güncellemeler yapmayı unutmamanızı tavsiye ederiz.Bunun için başvurmayı planladığınız pozisyonda aranan özellikleri dikkatlice inceleyin. Özgeçmişinizde bu özelliklere yakın deneyimleriniz, eğitimleriniz, hobileriniz ya da sertifikalarınız varsa bunları ön plana çıkartın. 

Referans Olarak Yazacağınız Kişileri Doğru Seçin


Referans istenmesinin sebebi sizinle ve deneyimlerinizle ilgili genel olarak ve objektif bilgi alabilmektedir. Bu nedenle yazacağınız kişilerin akrabanız olmayan ancak sizi birey olarak iyi tanıyan ve başvurduğunuz role yönelik sizinle ilgili geri bildirim verebilecek nitelikte kişiler olmasına dikkat edin.

başarılı bir cv hazırlamak 

​Hobiler Özgeçmişlerin Gizli Kahramanlarıdır


Birçok kişi özgeçmişini hazırlarken hobi kısmına fazla özen göstermez. Hatta yazmaya dahi gerek duymaz. Ancak hobileriniz işverenlere ilgi alanlarınız ve deneyimleriniz hakkında fikir verir.

Örneğin; uzun yıllarıdır uğraştığınız bir takım sporu varsa, bu sizin ekip ruhu yüksek bir yapınız olduğunu gösterebilir. Ya da seyahat tutkunu olmanız; dünya görüşünüz olduğunu ve farklı kültürel yapıları gözlemleme fırsatı bulduğunuzu gösterir. 

Sosyal Medya Hesaplarınızı Güncel Tutun


İş hayatıyla ilgili sosyal medya hesaplarınızı özgeçmişinizle aynı titizlikle oluşturun ve güncel tutmaya çalışın. Unutmayın ki işverenler artık size sadece hazırladığınız özgeçmişler üzerinden değil, bu amaçla kullanılan kariyer sitelerinden ve sosyal ağlar üzerinden de ulaşabilmeliler. 

Özgeçmiş Hazırlarken En Sık Yapılan Hatalar


Yanlış iletişim bilgisi yazmak.

En sık rastlanan hatalardan birisidir. Özgeçmişinizi oluşturduktan sonra bir süre bekleyip tüm bilgilerinizi tekrar gözden geçirin. Hatta etrafınızda bakış açısına güvendiğiniz kişiler varsa onlardan da incelemelerini rica edebilirsiniz. 

Eski veya özel/gündelik yaşamınızdan fotoğraf kullanmak ya da hiç fotoğraf kullanmamak.

Özgeçmişinizde güncel, özenli ve resmi bir fotoğrafınızı kullanmaya özen gösterin.

Yazım hataları.

Özgeçmişlerde en sık rastlanan diğer bir hatadır. Bu durum özgeçmişinize yeterince özen göstermediğinizi düşündürebilir. 

Gerçek dışı veya abartılmış bilgilere yer vermek.

Yapılabilecek en kötü hata! Dürüst olun ve kendinizi olduğunuz gibi tanıtın.

Tüm bunlarla birlikte unutmayınız ki özgeçmişiniz sizin tüm kişisel bilgilerinizi içeren gizli hazinenizdir. Özgeçmiş bilgilerinizin güvenliği için, herhangi bir şirketle paylaşırken Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na ne kadar uyum sağladığını incelemekten ve sorgulamaktan lütfen çekinmeyin.

2018 ve 2019 yıllarında “Forbes GLOBAL WORLD’S BEST EMPLOYERS 2000” listesinde “En İyi 500 İşveren” arasında yer alan tek Türk bankası olarak kariyerinize katkı sağlamak ve yürüdüğünüz yolda size destek olmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İş ilanlarımıza “İş’te Kariyer” sayfamızdan ulaşabilir, arzu ederseniz “İş’e İlk Adım​” sayfamızdan özgeçmiş bilgilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Sizleri Türkiye İş Bankası ailesinde görmekten mutluluk duyarız.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​​​