Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 27.06.2019
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dakika

​​​Yaptığınız birikim ile al​abileceğiniz birçok aracı internet, otomobil g​alerileri ya da otomobil pazarları aracılığı ile görmüşsünüzdür. Peki, bu arabalar arasından hangisini seçmeniz gerekiyor? Bunu öğrenmek için ilk olarak araba alırken dikkat edilmesi gereken noktaları bilmeli ve tabii ki bazı seçimler yapmalısınız. ​​​

​​​​​​​​Araba alırken dikkat etmeniz gereken noktalar temel olarak 2’ye ayrılıyor. Bunlar hepimizin de tahmin edeceği üzere araç seçimi ve bütçe. İlk olarak araç seçimini nasıl yapacağınızı bilmeniz gerekir. Çünkü satın alacağınız aracın oturma düzeni, motor türü ve kullanım durumu rahat etmeniz açısından oldukça önemli. Daha sonra bütçe​ ile ilgili kısımlara geçmeli ve kredi tutarı ya da ödeme takvimi gibi konulara eğilmelisiniz. Tüm bunları değerlendirdikten sonra son kararı verdiğinizde, aracınızın tadını çıkarabilirsiniz! 

Araba Seçimi: Hangi Araba Size Uygun?

​​​Boyutlarına ve oturma düzenleri gibi özelliklerine göre araçlar çeşitli sınıflara ayrılır. Bunlar süper mini, MPV, küçük aile aracı ve büyük aile aracı gibi isimlerdir. Süper mini ​sınıfı genellikle bekârlar ya da çiftler tarafından tercih edilirken, bir ya da iki çocuğu olan aileler ise tercihlerini genellikle küçük aile ya da bü​yük aile araçlarından yana kullanıyor. Daha kalabalık aileler ise MPV denen ve aynı anda birden fazla kişinin kolayca taşınmasını sağlayan araçları almayı tercih ediyor. ​​
araba alirken bilmeniz gerekenler 

​​​Tabii bunlar dışında yakıt ve vites türü de oldukça önemli. Dizel araçlar, muadili olan benzinli araçlara göre şehir içerisinde genellikle daha az yakıt tüketiyor. Bu nedenle haftanın 4 ya da 5 günü uzun yolculuklar yapan kişiler için dizel araçlar daha makul. Aynı şekilde manuel vites araçlar, otomatik vites araçlara göre nispeten daha az yakıt tüketiyor. Ancak otomatik vites araçların daha konforlu olduğu aşikar. Kısacası yakıt tasarrufu sizin için önemliyse dizel ve düz vites bir araç tercih etmeniz gerekir. Hem konfor hem de yakıt tüketimini bir arada yaşamak için ise dizel ve otomatik vites kombinasyonundan yararlanabilirsiniz. Arabanızı kısa mesafeler için kullanacaksanız vites seçimi çok önemli değil. Ancak motor tercihinde benzinli modelleri seçmeniz daha akıllıca olur. Çünkü benzinli araçlar, muadili olan dizel araçlara göre daha düşük fiyatlarla satılıyor. ​

​​​

Araba seçimi ile ilgili bir diğer konu ise aracın kullanım durumudur. Sıfır araçlar için özel olarak bir durum değerlendirmesi yapılmasına gerek yok. Ancak ikinci el araçların bağımsız eksperler tarafından incelenmesi ve ekspertiz raporunu gördükten sonra satın alma işleminin gerçekleşmesi gerekiyor. Eksperler araçların içerisinde ya da dışarısında yer alan tüm sorun ve eksiklikleri size sunar. Bunların bazılarının onarım ya da değişimle giderilmesi gerekir. Bazıları ise kozmetik denilen ve görünümü etkileyen sorunlar. Bunların değiştirilip değiştirilmemesi ise sizin inisiyatifinizde. Bu nedenle ekspertiz raporunu özenle kontrol etmeniz gerekiyor. 

araba alirken bilmeniz gerekenler 

​​​

​İkinci el kontrolleri için ekspere danıştıktan sonra “Hangi araba alınır?” sorusuna geçebilirsiniz. Aracı kısa süre kullanmayı düşünüyorsanız; satın alacağınız aracın kazasız, Türkiye’de çok kullanılan ve yedek parçası ucuz olan modellerden biri olması önemlidir. Böyle bir aracı elinizden çıkarmanız daha kolay olur. Eğer aracı uzun yıllar kullanacaksanız en önemli kriter yaşam şartlarınızdır. Ailenizde yer alan bireylerin sayısına göre bir araç seçmeniz, hem sizin hem de sevdiklerinizin rahat etmesini sağlar. ​

Bütçe: Aracın Fiyatı ve Masraflarını Belirlemek

​​Satın alabileceğiniz araçları belirledikten sonra ikinci nokta olan bütçeye geçmiş olursunuz. Satın alacağınız araç bütçenize uymuyorsa kredi çekmeniz gerekir. Burada yararlanabileceğiniz taşıt ve ihtiyaç kredisinden yararlanabilirsiniz. ​

​​Araba Masrafları Nelerdir?

​​​​Satın alacağınız arabanın çeşitli masrafları bulunur. Örneğin kullandığınız süre boyunca düzenli olarak yakıt almanız gerekir. Akaryakıt markalarının kampanyalarını takip etmek ve sadakat kartlarından yararlanmanız önemlidir. Böylece akaryakıt masrafını düşürmek mümkün. Düzenli olarak karşılamanız gereken bir diğer masraf ise bakımdır. 

​​

Satın alacağınız arabanın periyodik bakım masraflarını web sitesinden öğrenmeniz ve buna göre bir plan çıkarmanız yararlı olabilir. Periyodik bakım için birçok marka, kredi kartı ile ödeme kolaylığı sağlıyor. 

​​

Bir diğer düzenli masraf ise Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesidir. MTV tutarları aracın yaşına ve motor hacmine göre değişiklik gösteriyor ve iki eşit taksit halinde ocak ile temmuz aylarında ödeme yapılıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı​ tarafından güncel MTV tutarları her yıl yayınlanıyor. MTV ödeme takvimine göre ilk ödeme 1-31 Ocak, ikinci taksit ödemesi ise 1-31 Temmuz tarihleri arasında yapılmalı. İş bankası kredi kartınız ile MTV ödeme​sini kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca İşCep ya da İnternet Şubes​i üzerinden kredi kartınızla ya da vadesiz TL hesabınız aracılığı ile ödeme yapmanız mümkün. 

​​

Araba alma fikri aklınıza düştüğünde, size bu konuyla ilgili yardımcı olabildiysek ne mutlu! Yeni arabanızı mutlu ve huzurlu günlerde kullanmanızı dileriz.

Arabanızla ilgili harcama kontrollerinizin tamamı İşCep'te! MTV ödemelerinizi, trafik cezası ödemelerinizi, HGS yüklemelerinizi ve otomobilinizle ilgili tüm harcamalarınızı takip edebileceğiniz İşCep Aracım​ sekmesi ile akıllı telefonunuzda sizi bekliyor.

"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"