Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 23.07.2024
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika

​Altın birikimleri için güvenli bir yatırım aracı arayan veya enflasyon karşısında altın birikimlerinin değerini korumak isteyen müşteriler farklı yatırım türlerine yönelebilir. Bu yatırım türlerinden biri de altın hesaplarıdır. Peki, çalınma ve kaybolma gibi riskler olmadan iyi bir altın yatırım aracı arayanların tercihi olan altın hesabı nedir? Vadeli ve vadesiz altın hesabı açma kriterleri nelerdir?


Altın H​esabı Nedir?


Altın hesabı, altınların güvenli şekilde saklandığı, birikim ve bütçe planlarının vadeli ve vadesiz olarak yapılabileceği bir hesap türüdür. Ekonomiye kazandırılan altın tasarrufu, hem bireyler hem ülke için oldukça kıymetlidir çünkü birikimler kıymetli maden olarak tutulur. Bankalar bu tasarrufların ekonomiye kazandırılması için müşterilerine farklı özellikte altın hesap türleri sunar. 

Örneğin fiziki altınlar, altın günlerinde banka şubelerinde toplanabilir. Altın günlerinde yalnızca 24 ayar değil, daha düşük ayardaki altınlar da şubelere getirilebilir. Bu ziynetlerin 24 ayar altın karşılığı uzmanlar tarafından tespit edilerek hesaplara gram cinsinden eklenebilir.

Altın hesabı açmanın müşteriler için avantajları şöyle sıralanabilir:

Altın hesabı açmak tasarrufların çalınma, kaybolma olasılığını ortadan kaldırır.
Altın hesaplarındaki tasarruflar zaman içinde faiz getirisi sağlayabilir ve müşteriler altınlarını nakde çevirerek çekebilir.
Altınların düşük gramajlı, düşük ayarlı veya eski tarihli olması gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmaz. 
İşçilik maliyeti olmadığından yatırım değerini korur.
Altın değerlendikçe tasarrufların TL karşılığı da değerlenir. 
Kiralık kasa ücreti ödemeye gerek kalmadan altınlar güvenli şekilde saklanabilir.

Altın Hesabı Nasıl Açılır?


Bankanın mobil uygulaması, şubeleri veya internet bankacılığı aracılığıyla kolayca altın hesabı açılabilir. Fiziki altınlarla bir hesap açmak istenirse şubelerden kolayca hesap açım işlemi gerçekleştirilebilir. Altın hesapları yatırımcıların genellikle birikim yapmak için kullandığı hesap türüdür. Ancak faiz yöntemiyle gelir de elde edilebilir. Bu nedenle öncelikle yatırımcının hangi tür hesap istediğine karar vermesi gerekir. 

Altın hesabı açmadan önce incelenmesi gereken bir diğer önemli nokta bankanın makas farkıdır. Yani altın alış ve satış fiyatı arasındaki farkı araştırmak önemlidir. Altın alım satım işlemlerinde komisyon alınmaması veya düşük oranlarda komisyonla karşılaşmak da ücret kesintisini minimuma indiren faktörler arasındadır. 

Tüm bu adımlar tamamlandıktan sonra sıradaki adım, altın hesabı açmak için gerekli şartları yerine getirmektir. 

Altın Hesabı Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?


Altın hesabı açma şartları banka politikalarına, hesabın türüne ve benzeri nedenlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel şartları şöyle listeleyebiliriz: 

altın hesabı


Altın Hesabı Türleri Nelerdir?


Farklı ihtiyaçları karşılamak üzere bankaların müşterilerine sunduğu altın hesabı türleri bulunur. Bunları genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

Vadeli Altın Hesabı


Vadeli altın hesabı, sahip olunan altınların belirli bir süre banka hesabında tutulmasıyla altın cinsinden faiz getirisi elde edilmesini sağlayan hesap türüdür. Vadeli altın hesabında hem altın fiyatının yükselişinden hem faiz getirisinden kazanç sağlanabilir.

Banka, vadeli altın hesabında vade süresince faiz geliri işletir ve vade sonunda müşterisine öder. Vade süresince hesaba altın yatırma ve çekme durumlarında nasıl bir prosedürün işleyeceğiyse bankalara göre değişiklik gösterir.

Örneğin, İş Bankası'nda vadeli altın hesabı açmak isteyenler için minimum 32 günden 1 yıla kadar değişen vadelerde hesap açılabilir ve altın cinsinden faiz geliri elde edilebilir. Asgari 250 gram altın ile vadeli hesap açılabilir, 0,01 gram ve katları olacak şekilde yatırım yapılabilir. Müşteriler, Vadesiz Türk Lirası Hesabı veya Vadesiz Altın Hesabıyla Vadeli Altın Hesabı açabilir. Vadeli Altın Hesabı açan müşteriler vade süresince hesaba yeni altın ekleyemez. Altın eklemek isteyenler yeni bir vadeli altın mevduat hesabı açabilir. Vade süresince hesaptan altın çekilmesi de mümkün değildir. 

Vade sonunda kazanılan faiz tutarı üzerinden %15 oranında stopaj (MSİGV) kesintisi yapılır. Altınlarını fiziki olarak teslim almak isteyenler için de makul opsiyonlar bulunabilir. Banka uygun gördüğü takdirde belirli bir miktarın üzerindeki fiziki altın talebine istinaden, komisyon ücreti karşılığı müşterilere altın teslimi yapılabilir.

Vadesiz Altın Hesabı


Gram altın türünden, altın fiyatlarının yükselişinden tasarruf edilmesini sağlayan bir hesap türüdür. İş Bankası'nda 0,01 gram ve katları şeklinde vadesiz hesap açılabilir ve hesap işletim ücreti alınmaz. Ayrıca altın alım satım işlemlerinden doğan kazançlarda vergi kesintisi oluşmaz.

Altın Hesabı Açmak İçin Şubeye Gitmek Gerekir mi?


Altın hesabı açtırmak için şubeye gitmeye gerek yoktur. Bankaların cep şubeleri, uygulamaları ve telefon şubeleri üzerinden talimat verilerek altın hesabı açılabilir. Ancak fiziki altınların teslim edilmesi gibi prosedürler için bankanın fiziki şubelerinin ziyaret edilmesi gerekir. 

Siz de altın tasarrufunuzu güvenilir ve doğru şekilde değerlendirmek için Türkiye İş Bankası olarak sunduğumuz altın hesap türlerini inceleyebilirsiniz. Şubelerimizde altın buluşmalarından vadeli altın hesabına kadar finansal ihtiyaçlarınız için uygun çözümü tespit edebilir, İşCep​ üzerinden dilediğiniz yerde ve zamanda altın birikimlerinizi güvence altına alabilirsiniz. 


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.