Jeotermal Enerji
Jeotermal “yer küre ısısı” demektir. Jeotermal enerji ise yer kabuğunun farklı derinliklerinde bulunan ısı sayesinde oluşan, içinde çeşitli kimyasalları barındıran sıcak su, buhar ve gaz aracılığıyla oluşan enerjidir.
Jeotermal enerji kaynağı, rüzgar ya da güneş enerjisi gibi yenilenebilirdir ancak jeotermal enerjiye ulaşabilmek için yeryüzünün oldukça derinine inilmesi gerekir.
Doğal olduğu için temiz bir enerji kaynağı olan jeotermal enerji; ısıtma, soğutma, tarım, elektrik gibi birçok alanda kullanılabilir. Güneş ya da rüzgar enerjisi gibi hava durumuna bağlı olmaması, maliyetinin yüksek olmaması ve üretim esnasında çok geniş tesislere ihtiyaç duyulmaması jeotermal enerjinin tercih edilme sebepleri arasındadır.
Biyokütle Enerjisi
Organik malzemelerin yakılması ya da farklı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen ve yenilenebilen bir enerji türü olan biyokütle enerjisi kullanımı hem dünyada hem de ülkemizde son dönemde yavaş yavaş artmaya başlamıştır.
Özellikle; orman ürünü, bitki, ticari atıklar gibi ömrünü tamamlamış ve ekosistem için ciddi bir faydaları olmayan atıklar, biyokütle enerjisi elde etmek için oldukça iyi bir potansiyel taşımaktadır.
Bunların dışında; hidrojen, dalga ve gelgit enerjileri de alternatif enerji kaynakları arasında gösterilir. Dalga ve gelgit enerjileri günümüzde henüz sık kullanılmamaktadır. Hidrojen enerjisi ise hidrojen gazının işlenmesiyle elde edilir. Aslında doğal enerji kaynağı değildir ancak sürdürülebilirdir.
Alternatif Enerji Kaynaklarının Önemi
Alternatif enerji kaynakları, yenilenebilir olmaları sebebiyle sonsuz enerji kaynaklarıdır ve iyi bir sistem kurulduğunda bu altyapı ile uzun yıllar enerji üretilebilir.
Ülkelerin kalkınabilmeleri ve ekonomik anlamda daha iyi ilerleme kaydedebilmeleri için kendi enerjilerini üretmeleri oldukça önelidir. Alternatif enerji kaynakları, doğada hazır halde bulundukları ve sürdürülebilir oldukları için sonsuz enerji üretme kapasitesine sahiplerdir.
Doğaya ve insan sağlığına zarar vermezler. Doğayı korumak, fosil yakıt tüketimini en aza indirmek ve sürdürülebilir bir yaşam sağlamak için fayda sağlarlar.
Bir ülkede ya da bölgede yeni bir enerji üretim tesisi kurulması, yeni istihdam alanları sağlanması anlamına gelir ve işsizlik oranı azalır.- Ozon tabakasının üzerinde herhangi bir olumsuz etkileri yoktur.
Şebekenin henüz gitmediği ya da şebeke yapmanın maliyetli olduğu bölgelere enerji ulaştırma imkanı sağlarlar.
İş Bankası olarak her zaman yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerini ve çevre dostu yatırımları destekliyoruz.
İş’te Güneş Kredisi ile tercihen enerji sektörlerde faaliyet gösteren veya elektrik tüketimi yüksek olan gerçek kişi tacir veya tüzel kişi tacir müşterilerimizin öz tüketim amaçlı gerçekleştirecekleri çatı ve cephe tipi lisanssız GES yatırımlarına finansman destek sağlıyoruz.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.