Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.06.2020
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

Başarı ve başarılı olmak, insanlar için her zaman ilgi çekici olmuştur. Birçok insan hedeflediği başarıya ulaşmak için çeşitli yollar dener. Başarıya giden yolda bu çabanın asıl kaynağı ise “Nasıl başarılı olunur?” sorusudur. 


İnsanlar genellikle bu sorunun cevabını da tecrübelerinden yola çıkarak keşfeder. İlham verici bir TED konuşmasıyla ünlenen Malcolm Gladwell ise başarıya ulaşmak isteyenler için “10 bin saat” kuralını ortaya atıyor. Başarıdan anladığımız şey bir konuda uzmanlaşmak ve o konuyu etraflıca ele almaksa bu kural, doğru bir şekilde uygulandığında tam olarak bunları sağlıyor.

Şimdi, daha fazla merak uyandırmadan 10 bin saat kuralıyla ilgili detay vermeye başlayalım. 

10 Bin Saat Kuralı Nedir?


Malcolm Gladwell temel olarak bir konuda uzman olabilmek için toplamda 10 bin saat o konu üzerinde çalışılması gerektiğini söylüyor. Yani Gladwell’e göre bir konu için yıllarınızı ve önemli bir vaktinizi harcamadan başarıya ulaşmanız mümkün değil. Bu kurala göre kısa yoldan hızlıca başarıya ulaşmak gibi bir durum yok. Gladwell, öğrenme safhası her insan için değişiklik gösterse de şu anda başarıya ulaşmış kişilerin, öncesinde mutlaka en az 10 bin saatlerini ilgilendikleri konuya harcamış olma olasılıkları yüksek diyor. 

Malcolm Gladwell aynı zamanda tezini desteklemek için başarılı olmuş insanların hayatlarını araştırıyor. Bunun için de özellikle evden kaçıp kod yazmaya giden iki genç olan Bill Gates ve Paul Allen’ın Microsoft’u kurma hikayelerinden ilham alıyor. 

Elbette istenilen başarıyı yakalamak için 10 bin saat harcamak kolay değil. Bu uzun bir süreç ve istikrarlı çalışmayı gerektiriyor. Daha anlaşılır anlatmak gerekirse uzmanlaşmak istediğiniz herhangi bir alana günde 8 saat ayırsanız ve haftada ortalama 5 gün bu şekilde devam ederseniz yılda 240 gün gibi bir çalışma süresi oluyor. Bu da yaklaşık 1920 saat ediyor.
Böylelikle başarıyı yakalamak için öğrenmek, araştırmak ve çabalamak bir yaşam tarzı haline geliyor.

 br konuda uzman olmak için neler yapılmalı

Peki; 10 bin saat kuralı, içinde hangi öğrenme süreçlerini barındırıyor? 


Düşünme Seansları Düzenlemek


Sıkı bir şekilde çalışmak kadar vaktin bir kısmını düşünerek geçirmek de fazlasıyla önemli. Özellikle düşünme seansları düzenlemek, zihnin berraklaşmasına ve özgürleşmesine yardımcı olabilir. 10 bin saat kuralı içinde düşünmenin gücüne inanıp ufak egzersizlerle süreci destekleyebilirsiniz. 

Deneyim Sahibi Olmak


Okumak mı, yoksa yaşamak mı daha iyi öğretir konusu uzun süredir tartışılıyor. Okumanın öneminin farkında olsak bile deneyimlemenin de öğrenme üzerinde çok büyük bir etkisi var. Bu nedenle bir şeyleri deneyimlemeye çalışmak ve geliştirdiğiniz yöntemlerin işe yarayıp yaramadığını test etmek, bir konuda uzmanlaşmanızda faydalı olacaktır. 

Yani kişisel fikirlerinizi geliştirmek ve bir proje haline getirmek, belli bir çalışma saati istediğinden 10 bin saat kuralı doğrultusunda harekete geçmiş olacaksınız. 

Mümkün Olduğu Kadar Çok Kitap Okumak


Dünya çapında başarı elde etmiş tüm insanlar kitaplara büyük bir önem veriyor. Örneğin Elon Musk, Tesla’nın CEO’su olmadan çok önce günde 10 saate yakın kitap okuduğunu söylüyor. Aynı şekilde Microsoft'un kurucusu Bill Gates de yılda 50 kitap bitirdiğini açıklamıştı. 

Demek istediğimiz şu ki 10 bin saat kuralını destekleyici bir diğer unsur da ilgili olduğunuz alanla ilgili bol bol okuma yapmak. Üstelik sadece alanınızla da sınırlı kalmayıp zihninizi açacak, farklı bir bakış açısı kazandıracak olan kitaplara da kütüphanenizde yer vermelisiniz. 

*Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak gerekir. 

Balzac


"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​