Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 15.02.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Yeni bir eve taşınmak, hemen her zaman yepyeni ve heyecan verici bir süreç! Yeni bir mahalle, yeni eşyalar, farklı bir düzen, belki de güzel bir başlangıcın habercisi olur. Tabii beraberinde getirdiği yenilikler olsa da taşınmak aslında çok da kolay bir işlem değil. Kendi içinde masraflı ve zaman gerektiren çeşitli aşamalar barındırıyor. 

Özellikle de taşınma durumu bir zorunluluktan gerçekleşiyorsa süreç, sizin için biraz daha zorlayıcı olabilir. Fakat merak etmeyin, bu konuda da çeşitli çözüm yollarından yararlanıp işinizi bir nebze kolaylaştırmanız mümkün! Örneğin taşınma yardımı konusunu daha önce duydunuz mu? Duymadıysanız taşınma yardımı nedir, kimler bu yardımdan faydalanabilir ve nasıl başvuru yapılır? Tüm detaylar, yazımızın devamında! 

Taşınma Yardımı Nedir? 


Zorunlu olarak taşınma durumundan ve bu durumun zorluklarından bahsettik. Taşınma yardımı da buna yönelik olarak “kentsel dönüşüm” kapsamına giren evlerde yaşayan kişilere, devlet tarafından verilen bir yardım. Devletin buradaki amacı, tüm kiracıların kentsel dönüşüm süreci nedeniyle mağduriyet yaşamasını önlemektir. Bu yardım ile devlet, kişilerin kira ve taşınma masraflarını karşılamaya destek olur. 
Peki, bahsedilen taşınma yardımından tam olarak kimler faydalanabilir? Ayrıntılara göz atalım. 

Kimler Taşınma Yardımından Yararlanır?


10 yılı aşkın süredir devlet tarafından yürütülen kentsel dönüşüm projesi, riskli yapıların olduğu bölgelerde güvenli ve sağlıklı yeni yapılar inşa etmeyi amaçlar. Yani;
 Kentsel dönüşüm sürecinde yenilecek olan bir konutta ya da iş yerindeki kiracılar,
 6306 numaralı kanun çerçevesindeki sözleşmeyle tahliye edilmiş olanlar, taşınma yardımından faydalanabilirler. 

Bu şartlara uyan kişiler, işlerini kolaylaştırabilmek ve masraflarını karşılayabilmek için taşınma yardımı için başvuru yapabilirler. Şimdi, başvuru süreciyle ilgili bilmeniz gereken tüm detayları sizinle paylaşacağız. 

yardim-basvuru

Taşınma Yardımı Başvuru Süreci Nasıl İşler? 


Konut ya da iş yeri kiracısı olan ve kentsel dönüşüm nedeniyle taşınmak durumunda kalan kişiler, taşınma yardımından yararlanabilmek için çeşitli belgeleri hazırlamalıdırlar. Başvurunun da tahliye kararı tarihinden itibaren 1 yıl içinde ya da riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde yapılması gerekir. 

Riskli yapının bulunduğu şehirde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediye birimlerine bu belgelerle başvuru yapılır. Kentsel dönüşüm taşınma yardımı için ihtiyacınız olan belgelerin neler olduğunu ise aşağıda görebilirsiniz. 

Konut kiracısı olanlar için: 

Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
İlgili kurumdan alınacak başvuru formu
Riskli yapıda oturduğunu gösteren adrese dayalı nüfus kayıt örneği veya kiracının adına kayıtlı açık adresi ve bağımsız bölüm numarasını gösteren son 3 aya ait elektrik, su veya doğalgaz faturalarından birinin aslı
Nüfus müdürlüğünden alınacak ıslak imzalı yeni adrese dayalı nüfus kayıt örneği aslı
Riskli yapı belirtme yazısı fotokopisi
Kamu bankalarından birinde açılmış vadesiz hesaba ait cüzdanın fotokopisi

İş yeri kiracısı olanlar için: 

 Kurumdan verilecek başvuru formu
 Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
 Riskli bina adresine ait vergi levhası
 Yeni taşınılan adrese ait vergi levhası 
 Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi
 Kamu bankalarına ait hesap numarası
 IBAN gösteren hesap cüzdanı fotokopisi


Bu belgelerle beraber başvuru yapıp ilgili kurum tarafından onaylandıktan sonra yardım almaya başlayabilirsiniz. 

Taşınma yardımı aldıktan sonra ise taşınmanın fiziksel zorluklarını en aza indirmek ve süreci mümkün olduğunca pratikleştirmek adına “Taşınmayı Kolaylaştıracak Pratik Öneriler​” yazımıza göz atabilirsiniz.





Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.