Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 02.09.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​En geleneksel faaliyet alanı olan tarımın, teknoloji kullanımının az olduğu endüstrilerden biri olduğuna dair yaygın bir inanış mevcut. Oysa hızla artan dünya nüfusu, aşırı kentleşme ve iklim değişikliği gibi faktörler, tarımda verimliliği artıracak teknolojilere ve uygulamalara duyulan ihtiyacı hızla artırıyor. Bu noktada tarımda girişimcilik kavramı devreye giriyor. Tarımsal girişimcilik tanımı, tarım endüstrisinde yeni teknolojilerin geliştirilmesi kadar geleneksel tarım üreticilerinin tarımda teknoloji kullanımı konusuna adapte olmalarını da içeriyor. Tarımsal girişimciliğin en iyi örneklerini tanımak ve verimliliğe nasıl katkıda bulunduğunu öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Tarımsal Girişimcilik Neden Önemli?


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) verilerine göre dünya üzerindeki yaklaşık beş milyar hektarlık tarım arazisi, global arazi yüzeyinin yüzde 38'ini kapsıyor. Söz konusu arazinin yaklaşık üçte biri tarımsal üretim için geri kalan üçte ikisi ise hayvancılık endüstrisinde mera ve çayır olarak kullanılıyor. Öte yandan dünya nüfusunun katlanarak armasıyla birlikte gıda ihtiyacı da büyük hızla artıyor. Bu durum da sınırlı kaynaklar olan toprak ve su kullanımı konusundaki kaygıları da beraberinde getiriyor.

Son yıllarda ülkelerin gündeminden düşmeyen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) 2030 vizyonunda önemli bir yere sahip olan sürdürülebilir tarım, mevcut kaygıları ortadan kaldırmanın en önemli yolu. Bu ise ancak tarım endüstrisinde teknolojiden güç alan, yenilikçi uygulamaların geliştirilmesi ve benimsenmesiyle mümkün. İşte, tarımsal girişimciliğin önemi de bu noktada ortaya çıkıyor. Kısacası hem verimliliği artırmak hem de sürdürülebilir bir gelecek için tarım alanında faaliyet gösteren her ölçekte işletmenin tarım girişimciliği konusunda aktif rol oynaması gerekiyor.

Verimliliği Artıran Tarımsal Girişimcilik Uygulamaları


Teknolojinin baş döndürücü hızla gelişimi, tüm endüstrilerde üretkenliği artırıyor ve işletmeleri operasyonel mükemmeliğe yaklaştırıyor. Modern tarım yöntemleri de tarım endüstrisinde verimliliğe büyük katkı sağlıyor. Gelin, tarımsal teknoloji ile verimliliğin nasıl artabileceğine dair somut örneklere birlikte bakalım.

Tarım 4.0 ile Mevcut Kaynakların Verimi Artıyor


1960'lardan itibaren tarım sektöründe verimliliği artırmak için daha fazla gübre, ilaç ve makine kullanılmaya, daha fazla sulama yapılmaya başlandı. Ancak bu durumun çevresel maliyetleri sonradan anlaşıldı. Artık mevcut tarım alanlarının daha verimli kullanılması için akıllı tarım teknolojilerinden, yani çevre dostu tarım 4.0 uygulamalarından faydalanmak kaçınılmaz hale geldi. Bulut bağlantılı ve kameralı drone’lar aracılığıyla tarım alanlarını görüntüleme, dijital sensörler yardımıyla nem, sıcaklık gibi değerleri sürekli takip edebilme, agrobot adı verilen robotik cihazlarla ürünleri toplama gibi avantajlar vadeden tarım 4.0, verimliliği ciddi oranda artırma potansiyeline sahip.

Dikey Tarım ile Kentsel Alanlarda Tarım Üretimi Mümkün


Dikey tarım, tarım endüstrisinin en popüler kavramlarından biri. Özellikle dikey yapılaşmanın yaygın olduğu kentlerde, yani esasında verimsiz alanlarda tarım arazisi oluşturmanın etkili bir yolu olan dikey tarım, tüm yıl boyunca tarım üretimi yapabilmeyi sağlıyor. Genelde topraksız tarım uygulamaları ile gerçekleştirilen, bu sayede daha az su kullanımı, daha düşük karbon emisyonu gibi faydalar sağlayan dikey tarım, sürdürülebilir bir gelecek için oldukça önemli. 2050 yılına kadar dünya nüfusunun 9 milyarı aşacağı, kentleşme oranının ise %70’lere çıkacağını tahmin edildiğinden dikey tarım, taze yerel ürünler sağlamanın ötesinde artan gıda ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.​

tarimda-girisimcilik 

​Kaynakları Verimli Kullanmak Büyük Önem Taşıyor


Tarımsal verimliliği artırmanın kalıcı yollarından biri, kaynak kullanımı konusunda bilinçli davranmak. Bunun için pek çok yenilikçi yol mevcut. Gelişmiş sensörler ve GPS ile donatılan traktörler; tohum, gübre ve böcek ilacı uygulamalarının daha nokta atışı yapılmasını sağlıyor. Çevresel maliyeti yüksek olan geleneksel sulama yöntemlerinin yerini damla sulama, mikro yağmurlama gibi alternatifler alıyor. Hidroponik, akuaponik ve aeroponik şeklinde sınıflandırılan ve giderek yaygınlaşan topraksız tarım teknikleri, geleneksel tarım karşısında güçlü ve verimli bir alternatif olmaya devam ediyor.

İş Bankası’ndan Tarım Odaklı Girişimcilik Programı: WorkupAgri 


Türkiye İş Bankası, ülkemizde girişimcilik ekosisteminin büyümesi adına sunduğu kapsamlı destekleri, tarım odaklı girişim hızlandırma programı WorkupAgri​ ile sürdürüyor. 2017’de başlayan Workup girişimcilik programı çatısı altında hayata geçen WorkupAgri, tarım alanında değer önerisi geliştiren teknoloji startuplarının büyümesine destek olmayı amaçlıyor.

Ülkemizde tarım ekonomisinin gelişmesine yönelik, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir çözümler sunan girişimler, 9 Eylül’e kadar WorkupAgri’ye başvurabilir. Yapılan başvurular arasından enerji, su tasarrufu, gübreleme, ilaçlama lojistik, üretim, tedarik zinciri gibi alanlarda akıllı teknolojileri kullanarak verimliliği artıran, aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sunan beş girişim seçilecek. WorkupAgri başvuru süreci sonunda programa katılmaya hak kazanan girişimler; altı ay sürecek eğitim, mentorluk, İş Bankası ve grup şirketleri ile iş geliştirme, ulusal ve uluslararası geniş iş ağına erişim ile yatırımcılarla buluşma imkânına sahip olacak. Programa katılacak girişimleri bekleyen fırsatlar şu şekilde:

Kavram Kanıtlama ve Müşteri Edinim Fırsatları: Türkiye İş Bankası ve ortaklarının geniş mentor ve kurumsal ortak ağı aracılığıyla girişimler, sundukları çözümleri doğrulama, test etme ve kavram kanıtlama çalışması yapabilme imkanı bulacak.
Yurt Dışı Pazarına Açılma: WorkupAgri katılımcıları, bölgesel ve yerel ortakların desteğiyle küresel pazardaki iş fırsatlarına erişebilecek, ilişkili ortaklar ve hızlandırıcılarla uluslararası yeni pazarların ve bağlantıların derinlemesine analizi konusunda destek alacak.
Eğitimler ve Mentorluk: Girişimler, alanında uzman mentorlar ve sektör paydaşları ile bir araya gelebilecek.
Finansmana ve Yatırım Ağlarına Erişim: Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'daki yerel ve küresel melek yatırımcılar, fonlar, tarım girişimci destekleri ile tanışma fırsatları, finansman süreci hakkında rehberlik alma imkanı da WorkupAgri girişimlerini bekliyor. 

Siz de tarımsal girişimcilik projenizle değer ve fark yaratabileceğinizi düşünüyorsanız WorkupAgri programına hemen başvurun. İş Bankası’nın dijital tarım bankacılığı hizmetleri ile tanışın, işletmenizin gücüne güç katın.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti,yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​