Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 01.07.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 dakika

​Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Nedir?


Motorlu Taşıtlar Vergisi bir takvim yılı içerisinde belirli periyotlar ile ödenmesi zorunlu olan, şartları Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirlenmiş ve trafik şubelerinde kaydı bulunan motorlu taşıtlardan alınan bir vergi türüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni her araç sahibi yılda iki kez olmak üzere önceden belirlenmiş dönemlerde ödemekle mükelleftir. Motorlu Taşıtlar Vergisi yalnızca kara taşıtlarına mahsus bir vergi türü değil, aynı zamanda, uçak, helikopter gibi hava taşıtları ve motorlu deniz taşıtları için de bu vergi ödenir. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi, araçların sicil kayıtlarının yapıldığı andan itibaren başlar ve araç sahibi o araca ait trafik sicil kaydı silinene dek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni öder.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Ne Kadar?


Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne ait tutarlar 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun ''Yetki'' başlığına ait 10. Madde kapsamında belirleniyor. MTV tek standarda sahip olan bir vergi türü değil. Motorlu Taşıtlar Vergisi araçların sahip olduğu silindir sayısı, yaş aralığı, tipi ve aracın kendi değeri, ilk tescil tarihi gibi birtakım özelliklere göre farklı hesap ediliyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne ait oranlar her yıl enflasyon oranının etkisi ile değişebilen ''Yeniden Değerlendirme'' oranına göre değişiklik gösteriyor. 

​MTV Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?


Araç sahibi, aracının trafik sicil kaydının başladığı andan itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefi olur. Şahısların bu mükellefiyeti doğrultusunda, her takvim yılı Ocak (1 - 31 Ocak) ve Temmuz (1 - 31 Temmuz) aylarında iki eşit taksit şeklinde MTV ödemesi yapılıyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ne kadar ödeyeceğiniz tamamen taşıtınızın niteliklerine bağlı olduğundan hesaplama işlemini önceden gerçekleştirerek fikir sahibi olabilirsiniz. 

Motorlu Taşıtlar Vergisi Nasıl Ödenir?


Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefi oldunuz, vergi tutarınızı da biliyorsunuz. Peki, MTV ödemenizi nasıl yapacaksınız?

1. Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait internet sitesi www.gib.gov.tr üzerinden ''Borç Sorgulama ve Ödeme'' bölümüne giriş yaparak kredi kartınız ya da banka kartınız ile online ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

2. Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu ya da MTV tahsili için yetkilendirilmiş olan vergi dairesi müdürlüklerine giderek vergi ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

3. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni dilerseniz e-Devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.

4. Anlaşmalı bankalar aracılığı ile banka şubeleri ya da İnternet Bankacılığı'nı kullanarak da Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeniz mümkündür.

Güncel MTV kampanyasına buradan​ ulaşabilirsiniz.

Eğer isbank.com.tr kullanıcısıysanız İş Bankası MTV Ödeme Hizmeti​​'nden İnternet Bankacılığı ile ya da banka şubelerine gitmek suretiyle faydalanabilirsiniz. Ayrıca, dilerseniz otomatik ödeme talimatı vererek ya da cihazınıza indireceğiniz mobil uygulamalar ile MTV ödeme işlemlerinizi çok daha kolay yapabilirsiniz..


Arabanızla ilgili harcama kontrollerinizin tamamı İşCep'te! MTV ödemelerinizi, trafik cezası ödemelerinizi, HGS yüklemelerinizi ve otomobilinizle ilgili tüm harcamalarınızı takip edebileceğiniz İşCep Aracım​ sekmesi ile akıllı telefonunuzda sizi bekliyor.

​"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​"​