Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 24.01.2023
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika

Sürdürülebilirlik İpuçları ile Tasarruf Önerileri

Hayatın her alanında sürdürülebilirlik gittikçe daha önemli ve öncelikli bir konu haline geliyor. Şirketler, devletler ve kurumlar sürdürülebilirliği desteklemek ve sürdürülebilir iş modellerini geliştirmek için her geçen gün yeni atılımlar, politikalar gerçekleşiyor. Ortak evimiz olan dünyanın daha yaşanabilir bir hale gelmesine katkı sağlamak için bireysel olarak da yapılabilecek birçok şey var.

İş Bankası blog olarak bu yazımızda, hayatımızın büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimizde sürdürülebilirliğe katkı sunmak için neler yapılabileceğini derledik. Arama motorlarına sık sık sorulan ve merak edilen “Sürdürülebilirlik nedir?”, “Sürdürülebilir ev yaşamı için neler yapılabilir?” gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sanayii, teknoloji, eğitim, sağlık, ulaşım gibi birçok sektörde her gün üretim yapmak amacıyla birçok kaynak kullanılıyor. Peki bu kaynakların bir gün tükenme ihtimali üzerine hiç düşündünüz mü? Hem sınırlı olan hem de dünyaya zarar veren kaynaklar yerine çevre dostu ve sürdürülebilir kaynaklar tercih ederek bugüne ve geleceğe katkı sağlamak mümkün.

Kaynakların sınırlı olduğunun farkındalığıyla hem bugüne hem de gelecek nesillere katkı sunmak amacıyla canlı yaşamını etkilemeden üretim yapma süreci sürdürülebilirlik olarak tanımlanabilir. Kişinin kendi başına; canlı hayatının devamı, daha yaşanabilir bir dünya ve gelecek nesilleri düşünerek üretim ve tüketim süreçlerini bu eksende şekillendirmesi ise bireysel sürdürülebilirlik olarak tanımlanabilir.

Evde Tasarruf Yapılabilecek Alanlar

Bireysel olarak sürdürülebilir bir yaşam benimseyerek değişimi başlatabilir ve büyük, faydalı bir hareketin parçası olabilirsiniz. Bireysel sürdürülebilirlik, düşündüğünüzden çok daha etkili bir yöntemdir. 

Evlerde su, elektrik, doğal gaz kullanımı oldukça yüksektir. Ayrıca her eve belirli periyotlarda gıda, kıyafet, elektronik eşya, beyaz eşya gibi birçok ürün alınır ve bu ürünler kullanılıp sonrasında atık olarak çöplerdeki yerini alır. Peki su, elektrik ve doğal gaz kullanımını doğru yöntemleri uygulayarak azaltmak ve atıklarınızı organize ederek sürdürülebilirliğe katkı sağlamak ister misiniz? 

1- Evde Elektrikten Nasıl Tasarruf Edilir?

Evde elektrik tasarrufu yaparak hem sürdürülebilirliğe katkı sunabilir hem de elektrik faturanızın azalmasını sağlayabilirsiniz.

Elektrik tasarrufu için öncelikle evde elektrik ile çalışan tüm eşyaları tespit etmenizi öneririz. Bu tespitiniz sonrasında çok enerji tüketen cihazları belirleyebilir, bunlar yerine enerji tasarrufu sağlayan ürünler tercih edebilirsiniz ya da cihazları her an çalıştırmak yerine ihtiyaç duyduğunuz aralıkları belirleyebilirsiniz. 

Gündüz evde zaman geçiriyorsanız yapay ışık yerine mutlaka gün ışığını tercih etmenizi öneririz. Gündüz çalışma alanınızda ışığa gereksinim duyuyorsanız masa lambası kullanabilirsiniz. Ayrıca LED ampuller tercih ederek enerjiyi daha verimli kullanabilirsiniz.

Çamaşır ve bulaşık makineleri sık sık çalışan ve en çok enerji tüketen cihazlar arasında gösterilebilir. Günümüzde enerji tasarrufu sağlayan birçok çamaşır ve bulaşık makinesi modeli bulunuyor. Cihazlarınız eskiyse tasarruflu beyaz eşyalar tercih edebilirsiniz. Bu yöntem uzun vadede hem kar etmenizi sağlayacak hem de sürdürülebilirliğe katkı sunacaktır. Bunun yanı sıra bulaşık ve çamaşır makinenizi tam kapasite ile çalıştırmanız da etkili bir yöntemdir.

Cihazları fişten çekmeyi alışkanlık haline getirin. Örneğin masaüstü bilgisayarınız ile çalışmanızı tamamladınız ve bilgisayarınızı kapattınız ancak bilgisayarınız fişte takılı kalmaya devam ediyor. Bu elektrik kullanımının da devam ettiği anlamına geliyor. Bilgisayarınızla işiniz bittiğinde fişi çekmeyi ihmal etmeyin.

Cep telefonunuzun bataryası dolduğunda şarjda tutmaya devam etmek hem telefonunuzun pil ömrünü kısaltır hem de enerji tüketimini artırır. Telefonunuzun bataryası dolduğunda mutlaka şarjdan alın. Ayrıca şarj aletini de fişten çıkarmayı unutmayın.

Ütüler en çok ısınma aşamasında enerji tüketir. Yani kıyafetlerinizi ayrı ayrı ütülemek yerine biriktirerek ütü yapmanız ciddi bir elektrik tasarrufu sağlayacaktır.

Buzdolabı sürekli çalışan ve enerji üretmeye devam eden elektronik eşyalardandır. Buzdolabının sıcaklığını düşürerek de önemli miktarlarda enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

evde tasarruf yöntemleri 


2- Evde Sudan Nasıl Tasarruf Edilir?

Basit ve etkili bazı yöntemler ile evde su tasarrufu yapmak oldukça kolaydır.

El yıkama, diş fırçalama ya da tıraş olma gibi kişisel bakımınızı gerçekleştirdiğiniz durumlarda her zaman suyu kullanmanız gerekmez ancak su genellikle açıktır. Bunun yerine suya ihtiyaç duymadığınız anlarda suyu kapatmak ciddi bir su tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.

Bulaşıkları makineye atmadan önce suda geçirmek sık yapılan bir hatadır ve çok ciddi su tüketimine sebep olur. Çünkü bulaşık makinesi bulaşıklarınızı yıkarken çok daha az miktarda su kullanır. Bunun yerine bulaşıklarınızı direkt makineye atmanızı ve makinenizi mümkünse enerji tasarrufu sağlayan programlarda çalıştırmanızı öneririz.

Evinizi temizlerken kova kova su kullanmak yerine sprey özelliği ile temizlik yapan ürünler tercih edebilirsiniz. Bu yöntem yüzeyinizi tertemiz yapmanın yanı sıra hem vakitten hem de enerjiden tasarruf ederek sürdürülebilirliğe katkı sunmanızı sağlayacaktır.

Duşta uzun saatler harcamak yerine mümkün olduğunca kısa duşlar almaya özen gösterin. Duşta su kullanımını azaltmak için tasarruflu duş başlığı da tercih edebilirsiniz.

Evlerde dönem dönem sızıntılar meydana gelebilir. Sızdıran musluklarınızı fark ettiğinizde hemen gerekli onarım çalışmasını yaptırmanızı öneririz. 

Eski tip sifonlar, yeni sifonlara göre 2-3 kat daha fazla su tüketilmesine sebep oluyor. Bu sebeple tuvaletinizde yenileme yapmanız su tasarrufunuza ciddi katkı sağlayacaktır.

Evde su tasarrufu nasıl yapılır? hakkında daha geniş bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

3- Evde Doğal Gazdan Nasıl Tasarruf Edilir?

Doğal gaz özellikle kış aylarında birçok evde sık tercih edilen ısınma yöntemlerinden biridir. Doğal gazı da bilinçli kullanarak hem enerji verimliliği sağlamak hem de sürdürülebilirliğe katkı sunmak mümkündür.

Öncelikle evinize mutlaka dış cephe yalıtımı yaptırmanızı tavsiye ederiz. Dış cephe yalıtımı sayesinde evde ısıyı muhafaza etmeniz mümkün hale gelecektir ve doğal gaz kullanımına duyulan ihtiyaç azalacaktır.

Kombiler ilk çalıştırmada fazla enerji kullanırlar. Örneğin; evde olmadığınız zamanlar kombinizi kapatmak yerine düşük ayarda çalıştırmak enerji tasarrufu açısından daha doğru olacaktır.

Zemine kadar inen ve radyatörü kapatan perdeler, ısının eşit şekilde evinize yayılmasını engeller. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için radyatörün üzerinde biten perdeler kullanabilirsiniz. Aynı şekilde radyatörlerin önünü mümkün olduğunca açmaya özen gösterin. Koltuklarınızın radyatörleri kapatması da ısının dağılmasını engelleyecektir.

Doğal Gaz Tasarrufu ile faturayı düşürme yöntemleri için blog yazımızı inceleyebilirsiniz. 

4- Gıda İsrafını Önlemek Mümkün

Mutfağınızda uygulayacağınız pratik yöntemler ile gıda israfının önüne geçerek tasarruf sağlayabilirsiniz.

Öncelikle tüketebileceğiniz kadar gıda almanız oldukça önemlidir. Buz dolabınızdan sık sık bozulmuş gıdaları temizlemek zorunda kalıyorsanız tüketeceğinizden çok daha fazla gıda alıyorsunuz demektir.

Gıdalar uygun koşullarda muhafaza edildiğinde uzun süre tazeliğini koruyabilir. Gıdalarınızı doğru saklama koşullarında ve doğru kaplarda saklayarak tasarruf yapabilirsiniz.

Mutfağınızı her zaman düzenli tutmaya özen gösterin. Her şeyin yerli yerinde olduğu bir mutfak düzeninde raflarda ya da dolaplarda bozulmuş gıdaların bulunma olasılığı azalacaktır.

Mutfağınızdan çıkan birçok atık aslında çöp değildir ve yeniden değerlendirilebilir. Mutfakta mutlaka çöp ayırma işlemi yapın. Örneğin; mutfaktaki gıda atıklarınızı doğru şekilde ayrıştırarak kompost yapabilir ve bu işlem sonucunda elde ettiğiniz verimli toprağı bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

Alışverişe giderken kendi poşetinizi yanınızda götürerek plastik tüketimini azaltabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde ayrıca mutfağınızda gereksiz birçok poşet birikmemiş olacaktır.

Mutfağınızda plastik gereç kullanımından kaçının. Bunun yerine cam, ahşap gibi sürdürülebilir ve sağlığı tehdit etmeyen malzemelerden üretilen gereçler tercih edebilirsiniz.

Gıda israfını önlemek için yeni yöntemler keşfetmek istiyorsanız “Gıda İsrafını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?” blog yazımızı inceleyebilirsiniz.



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​