Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 10.06.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Çocukluk döneminin en büyük tutkularından olan ve adeta en keyifli anlarımıza tanıklık eden bisikletler, gün geçtikçe popülerliğini arttırıyor. Birçok şehirde ulaşım aracı olarak kullanılan bisikletler, doğa sporu sevenler için de harika seçenekler sunuyor.
Yoğun şehir hayatının yarattığı stres, kaygı gibi sorunlardan ve kalabalıktan uzaklaşarak doğa ile iç içe zaman geçirmek isteyen birçok kişi son dönemlerde doğa sporlarına yöneliyor. Üniversite öğrencilerden emeklilere kadar birçok kişinin tercih ettiği bir spor haline gelen bisiklet çok keyifli olsa da aynı zamanda risk de oluşturuyor.
İş Bankası blog olarak bu yazımızda, bisiklet sürerken dikkat edilmesi gerekenleri derledik.

Mutlaka Kask Kullanın


Açık havada, rüzgarı hissederek bisiklet kullanma fikri size çok cazip gelebilir. Ancak bisiklet kullanmak her ne kadar keyifli ve sağlıklı bir aktivite olsa da gerekli önlemler alınmadığında istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Kask, kesinlikle alınması gereken güvenlik tedbirlerinden biridir. Çünkü bisiklet kullanmak, iki tekerlekli bir sistemin üzerinde dengede olmak demektir ve bu denge bazen sizin kontrolünüz dışında bozulabilir. Sürüş esnasında, kask takarak olası kaza ihtimallerinde can güvenliğinizi tehlikeye atmamış olursunuz.

Kolluk Dizlik ve Eldivenlerinizi Hazırlayın


Otomobil kullanırken, kolluk, dizlik ya da eldiven takmanıza gerek yoktur. Çünkü olası kaza durumlarında sizi koruyan emniyet kemeri ve aracın kaporta sistemi vardır. Ancak bisiklette durum çok farklıdır. Vücudunuz dört bir taraftan tehlikeye açıktır. Bu noktada aslında bir nevi vücudunuzu kaporta sistemine dönüştürmek gerekir. Bunun için de kolluk, dizlik ve eldivenlere ihtiyacınız vardır. Bu tedbirleri aldığınızda, aksilik yaşasanız bile olabilecek en az zararla kurtulabilirsiniz. 

Gözlük Olmadan Asla


Bisikletle yolculuk yaptığınız süre boyunca, dışarıdan güvenliğinizi tehdit edebilecek her şeye karşı dikkatli ve dakik olmanız gerekir. Bunun için de tabiri caizse gözünüzü dört açmalısınız. Yani görüşünüz her an sağlıklı olmalı. Bir anda gözünüze sinek ya da toz kaçabilir. Rüzgar sert esebilir, güneş direkt gözünüze gelebilir ve böyle durumlarda gözleriniz içgüdüsel olarak kapanır. Belki de birkaç saniyeden uzun olmayan bu anlar, sürüş hakimiyetinizi kaybetme, bir yayaya ya da hayvana çarpma ya da size farklı bir aracın çarpmasıyla sonuçlanabilir. Böyle aksiliklerin yaşanma ihtimalini en aza indirmek için her bisiklet yolculuğunuzda gözlüklerinizi takmayı ihmal etmemelisiniz.

bisiklet-surerken-nelere-dikkat-edilmeli

Yokuş Aşağı İnerken Eliniz Frende Olsun


O yokuştan öylece salınmak çok keyifli ve adrenalin dolu dakikalar yaşamak gibi görünebilir ancak en ufak bir aksilik hiç düşünmediğiniz sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple yokuş aşağı inerken kontrolü bisikletinize bırakmayın. Bisikleti süren kişi olarak kontrol hep sizde olmalıdır.

Bisiklet Yolu Kullanın


Birçok şehirde bisiklet yolları bulunuyor. Güvenli bir sürüş için bu yolları tercih etmeniz çok önemlidir. Ancak bisiklet kullanacağınız alanda bisiklet yolu yoksa, sürücülerin sizi fark etmesi için kesinlikle korna kullanmalı ve sürüş boyunca ekstra dikkatli olmalısınız. 

Odağınız Yol Olsun


Günümüzde ilerleyen teknoloji ve hayatımıza gelen hız sebebiyle, genellikle tek bir şeye odaklanmak gittikçe zorlaşıyor. Fakat bisiklet kullanırken odağınız kesinlikle yol olmalıdır. Dışarıdan gelen uyarıcılara karşı hazırlıklı olmak ve gerektiği anda önlem alabilmek için müzik dinlemek, telefon kullanmak ya da önünüze bakmak yerine arkaya bakmak gibi davranışlardan kaçınmak gerekir.

Gece Sürüşü İçin Gerekli Donanıma Sahip Olun


Karanlık havada, far olmadan bisiklet sürmek oldukça risklidir. Özellikle otomobillerin de olduğu bir yolda sürüş yapıyorsanız, farsız bisiklet sürmek, adeta görünmezlik pelerini takmışsınız gibi bir etki yaratacaktır. Trafikte fark edilebilmek için, bisikletinizin önüne beyaz, arkasına kırımız far takmanızı tavsiye ederiz. Sinyal ışıkları da takarak sürüşünüzü daha da güvenli bir hale getirebilirsiniz.
Bisiklet sürmek, hem vücudu hem de ruhu dinginleştiren bir aktivitedir. Mental açıdan rahatlatır, huzur verir ve bacak kaslarını çalıştırır. Bisiklet sürerken vücutta yapılan egzersiz hareketleri sayesinde dolaşım ve kalp hastalıklarının oluşması da engellenebilir ancak bazı durumlarda bisiklet sürmenin sağlık açısından zararları da olabilir.

Kilo problemi yaşayan kişilerde, bisiklet sürmek yararlı olabilir ancak ağırlık kontrolünün sağlanmasında zorlanılmasından kaynaklı sorunlar da yaşanabilir. Sürüş esnasında denge sağlanması zor olacağından bel ve sırt ağrıları oluşabilir. Böyle sorunlar yaşamamak için kısa aralıklarla bisiklete binmek iyi bir seçenek olacaktır. Bu konuda, doktorunuza danışarak bisiklete binme sürelerinizi belirleyebilirsiniz.

Bisiklet seçerken, kendi vücut yapınıza uygun olmayan bir model tercih etmek bel ve sırt ağrılarını da beraberinde getirebilir. Böyle durumlarda, bisiklet sürmek eğlenceli bir aktivite olmaktan çıkar ve sancılı bir sürece dönüşür. Bu sebeple özellikle uzun saatler bisiklet sürmeyi, doğada bisiklet yolculukları yapmayı planlıyorsanız size en uygun modelleri tercih etmelisiniz.
Gerekli önlemler alındığında hem keyifli hem de güvenli hale gelen bisikletin, birçok faydası da bulunuyor. Şehirde bisiklet kullanmak, trafik sorunun önüne geçme, doğayı koruma, sağlıklı yaşam gibi konular başta olmak üzere çeşitli faydalar sağlıyor. Şehirde bisiklet kullanımı ve en çok bisiklet kullanılan ülkeler ile ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.




Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.