Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 19.07.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 2 dk, 30 sn

​Kendiniz ve sevdikleriniz için daha rahat bir gelecek sağlamanın başlıca yolu, birikim yapmak. Uzun zamandır birikim yapmak istemenize rağmen bir türlü harekete geçemiyor musunuz? O zaman ailece para biriktirmenin değişik yollarını öğrenerek ilk adımı atabilirsiniz.​

Para Biriktirmenin Önemi Nedir?


Bitmeyen ihtiyaçlar, sürekli harcama yapma eğilimine sebep olabilir. Bu da gelir ve gider dengesini kurmayı zorlaştırabilir. Yine de harcamalarınızı kontrol altına almanız mümkün. Bunun için öncelikle tüm ailenin dahil olduğu bir para biriktirme planı yapmalısınız. Peki, birikim yapmak neden bu kadar önemli?

Gelecek odaklı davranarak birikim yapmak, aniden oluşabilecek ihtiyaçlara hazırlıklı olmanızı sağlıyor.
Özellikle çocuklu aileler için birikim yapmak, ileride çocukların eğitim masraflarına çok daha rahat bir şekilde cevap verebilmeye olanak tanıyor.
Ev ya da araba almak gibi bir planınız varsa, kredi çekecek olsanız dahi öncesinde birikim yapmanız gerekiyor.
Birikimleriniz emekli olduktan sonra da kendinizi ekonomik olarak güvende hissetmenizi sağlıyor.

Yukarıdaki maddeler para biriktirmenin herkes için ne kadar önemli olduğunu göstermeye yetiyor. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Kolay para biriktirmenin püf noktaları ile bunu sağlamak mümkün. Para biriktirme taktikleri hakkında bilgi sahibi olarak hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

ailece para biriktirme 

Nasıl Para Biriktirilir?


Para biriktirmek için planlı hareket etmek ve istikrarlı olmak oldukça önemli. Gelişigüzel yaptığınız birikimler ile istediğiniz tutarı biriktirmeniz pek de mümkün değil. Bu yüzden, öncelikle birikim yapmak istediğiniz tutarı belirleyebilir, ardından gelir ve gider dengesini bozmayacak şekilde düzenli birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Para biriktirme tüyoları ile bunu maddelendirelim:

İlk olarak neden para biriktirmek istediğinizi tespit edin. Birikimlerinizle yapmak istediğiniz şey nedir?
Hedeflerinize göre ne kadar birikim yapacağınıza karar vererek aylık birikim planınızı oluşturabilirsiniz.
Para biriktirmenin en iyi yolu size uygun olan yöntemi tercih etmek. Bu nedenle hedeflerinizi belirlerken gerçekçi olun ve hayat şartlarınıza uygun bir plan oluşturun. Yaşa göre para biriktirme alışkanlıkları hakkındaki yazımızı okumak için tıklayın.
Birikimleriniz için ayrı bir banka hesabı açın. Harcamalarınızı yaptığınız banka hesabında birikim yapmanız kolay ve akılcı bir yöntem olmayabilir.
Dilerseniz yatırım hesabı açarak birikimlerinizi farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz.
Birikim yapmanın bir takım işi olduğunu unutmayın ve tüm aile üyelerini bu sürece dahil edin.

Para Biriktirme Teknikleri Nelerdir?


Para biriktirmenin neden önemli olduğunu ve buna nereden başlayacağınızı artık biliyorsunuz. Birikim yapmaya dair pek çok yöntem saymak mümkün. Peki, sizin için en iyi para biriktirme yöntemi nedir?


Tüm aile bireylerini dahil edin.

Tüm ailenin dahil olduğu birikim süreci sizi hedeflerinize daha kolay ulaştırır. Evdeki bireylerin yaşlarına göre görevlerle onların da birikim konusundaki çabanıza ortak olmalarını isteyebilirsiniz. Örneğin çocuklarınıza kumbara hediye ederek birikim kavramını küçük yaşta öğrenmelerine yardımcı olabilirsiniz. Gençlerin finansal konularda neler yapabileceklerini merak ediyorsanız “Yarınını Düşünen Gençlerin Finansal Konularda Yapabilecekleri​” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Birikiminizi yatırım hesabında değerlendirin.

Yatırım hesabı, en iyi para biriktirme yolları arasında. Paranızın güvende olması açısından büyük tutarları, açtığınız yatırım hesabında değerlendirmeniz daha güvenli bir yöntem. Böylece, dilerseniz bu birikimi döviz ya da altına çevirerek de değerlendirebilirsiniz. Her ay düzenli olarak belirlediğiniz tutarı kendi hesabınızdan aileniz için açtığınız yatırım hesabına kolayca aktarabilirsiniz.

Masraflarınızı doğru şekilde yönetin.

Masraf yönetimi, aile ekonomisini doğru yönetebilmek için oldukça etkili ve yapılması zorunlu bir yöntem. Masraf yönetimini ister kağıt üzerinde ister dijital ortamda yapabilirsiniz. Teknoloji bu alanda size artık pek çok seçenek sunuyor. Birçok mobil uygulama ile gelir ve gider yönetimini kolaylıkla yapmanız mümkün. Tüm girdilerinizi ve çıktılarınızı tek tek kayıt altına alarak ay sonunda toplam girdi ve çıktıyı takip edebilirsiniz.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.