Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 21.12.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 3 Dakika
İnternet üzerinden kredi ya da banka kartı aracılığıyla alışveriş yapmanın yaygınlaşması, güvenlik konusunda üst düzey önlemler alınmasını gerektirdi. Dijitalleşen hayat ile birlikte siber güvenlik önlemleri her zamankinden daha önemli hale geldi. 3D Secure, bu alanda en etkili gelişmelerden biri oldu. Hem kart bilgilerinin hem de kişisel güvenliğin korunmasını sağlayan 3D Secure konusunda detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

3D Secure Nedir?


​3D Secure, dünyanın en büyük kart sağlayıcıları Visa ve Mastercard tarafından geliştirilen üç boyutlu bir güvenlik sistemidir. İnternet üzerinden alışveriş yapılmasını sağlayan bu güvenlik protokolü, en çok tercih edilen güvenlik desteklerinden biridir. 3D Secure uygulamasıyla internet alışverişi sırasında kart sahibi, alışverişin yapıldığı internet sitesi ve banka arasındaki bilgi akışı; özel şifreler ve anahtarlarla doğrulanır ve korunur.

3D Secure İşlemi Nasıl Açılır?


​3D Secure açma işlemi için herhangi bir başvuru yapmanıza gerek yoktur. İş Bankası 3D Secure kayıt işlemi için cep telefonu numaranızın sistemde kayıtlı olması gerekir. Cep telefonu numaranız değiştiğinde mutlaka banka kayıtlarındaki bilgilerinizi güncellemelisiniz.

Peki, 3D Secure alışverişlerde nasıl kullanılır? Online alışverişlerinizde ödeme aşamasında kart bilgilerinin girildiği bir ekran çıkar. Güvenli alışveriş sitelerinde kullanıcı, kart bilgileri doğrulandıktan sonra 3D Secure ekranına yönlendirilir. Kart sahibinin cep telefonuna banka tarafından tek kullanımlık bir şifre gönderilir.  "Kişisel Güvence Mesajı" adı verilen mesajdaki şifre, 3D Secure ekrandaki şifre kısmına yazılır ve banka tarafından onaylandıktan sonra alışveriş tamamlanabilir. SMS ile cep telefonuna gelen şifre, belirtilen süre içerisinde girilmelidir, aksi halde geçerliliğini yitirir. Böyle bir durumda kullanıcı ikinci bir şifre isteyebilir. Online alışveriş sırasında kullanıcı en fazla 3 kez tek kullanımlık SMS isteme hakkına sahiptir. Şifrenin 3 kez üst üste hatalı girilmesi işlemin iptaline neden olur.

3d secure nedir

3D Secure'un Avantajları Nelerdir?


3D Secure hem kart sahipleri hem de işletmeler için özel avantajlar sunar.

Kart sahiplerine sağladığı avantajlar şunlardır:

İnternet üzerinden alışveriş yapan banka müşterileri, ödeme sırasında cep telefonlarına gelen tek kullanımlık şifre sayesinde habersiz işlem yapılmasının önüne geçebilir.

Banka ya da kredi kartı üçüncü şahısların eline geçse bile kötü niyetli kişilerin internet üzerinden alışveriş yapması engellenir.

Kart sahibinin hem kişisel hem de kart bilgileri koruma altındadır.

Tüm ödemeler üç boyutlu güvenlik ile doğrulandığı için güvenlik riskleri en aza iner.

Uygulaması pratik, kolay ve son derece hızlıdır.

3D Secure’un işletmelere sağladığı avantajlar ise şunlardır:

3D Secure uygulaması şirketin itibarını, güvenilirliğini artırır ve önemli bir tercih edilme nedenidir.

Olası bir sahte 3D Secure ile ödeme işlemi için tüketicinin iade talebi bankayı ilgilendirir, işletmenin herhangi bir sorumluluğu bulunmaz.

İnternet üzerinden ödeme yaparak alışverişinizi tamamlamak için 3D Secure uygulaması kullanabilirsiniz. İş Bankası kredi kartları​ ile internetten alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.


İçerikte yer alan bilgiler yayınlanma tarihine göre hazırlanmıştır.


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir ​surette sorumlu değildir.​